Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Nemecko hlási najvyšší denný nárast, pribudlo 285 úmrtí na COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecko zaznamenalo v utorok najvyšší denný prírastok úmrtí na ochorenie COVID-19 alebo komplikácie s ním spojené. Za uplynulých 24 hodín zomrelo 285 ľudí, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Celkovo si koronavírus vyžiadal v Nemecku už 3254 obetí. Počet nových prípadov nákazy však, naopak, podľa RKI výrazne klesá. Potvrdených prípadov infekcie pribudlo za toto obdobie 2486 (celkovo ich je 127.583), čo predstavuje doteraz jeden z najnižších denných prírastkov. Z COVID-19 sa vyliečilo už 72.600 pacientov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Pred stredajšími rokovaniami kancelárky Angely Merkelovej s predsedami vlád jednotlivých spolkových krajín, ktorí majú rozhodnúť o nových opatreniach v boji proti šíreniu koronavírusu, sa durínsky premiér Bodo Ramelow vyslovil za veľmi opatrné uvoľňovanie obmedzení v oblasti verejného života.

Pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk uviedol, že prioritou nie je to, kde sa zruší aké obmedzenie. Oveľa dôležitejšie sú podľa neho opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby prišla druhá vlna infekcie.

Nemecko repatriovalo už viac ako 225.000 občanov

Vyše 225.000 nemeckých občanov, ktorí v dôsledku cestovných obmedzení spôsobených pandémiou nového koronavírusu uviazli v zahraničí, bolo repatriovaných od spustenia tejto akcie spolkovou vládou pred mesiacom. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najväčšia akcia tohto druhu v dejinách Nemecka by sa mala ukončiť v priebehu niekoľkých dní, uvádza ministerstvo s tým, že veľvyslanectvá v jednotlivých krajinách budú aj naďalej pomáhať s návratom v individuálnych prípadoch. Väčšina Nemcov, ktorí sú ešte v zahraničí, sa nachádza v Juhoafrickej republike, Argentíne a Peru.

Minister zahraničných vecí Heiko Maas avizoval repatriácie v polovici marca v spolupráci s cestovnými kanceláriami a leteckou spoločnosťou Lufthansa. Jej cieľom je dopraviť domov ľudí z krajín, kam v dôsledku pandémie prestali premávať komerčné lety. Do vlasti sa vrátilo aj zhruba 60.000 ľudí na palubách 235 charterových letov. Bolo medzi nimi aj 5000 občanov Európskej únie a 1000 osôb z nečlenských krajín EÚ.

Vláda navrhne predĺžiť obmedzenia do 3. mája

Nemecká vláda plánuje navrhnúť spolkovým krajinám, aby obmedzenia sociálnych kontaktov, zavedené z dôvodu pandémie nového koronavírusu, ponechali v platnosti najmenej do 3. mája. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na utorňajšiu telekonferenciu úradu kancelárky Angely Merkelovej so šéfmi úradov predsedov vlád spolkových krajín.

O spomínanom dokumente s príslušnými návrhmi sa má rokovať v stredu dopoludnia počas rokovaní kancelárky s členmi užšieho vládneho kabinetu zameraného na boj proti koronavírusu. Merkelová bude o návrhu tohto uznesenia následne diskutovať počas videokonferencie s premiérmi spolkových krajín, ktorá sa začne o 14.00 h.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Pool)

Spolková vláda ďalej zdôraznila, že v procese možného postupného otvárania škôl bude dôležitý koordinovaný postup. V tejto otázke existujú však medzi jednotlivými spolkovými krajinami výrazné rozpory, poznamenal denník Süddeutsche Zeitung. Bavorský premiér Markus Söder v utorok v relácii heute-journal verejnoprávnej televízie ZDF uviedol, že je proti príliš skorému otváraniu škôl. Naopak, Severné Porýnie-Vestfálsko plánuje školy začať postupne otvárať po veľkonočných prázdninách 19. apríla.

So zásadnými zmenami v súčasných opatreniach sa nepočíta pri ochrane najviac zraniteľných skupín obyvateľstva. Možné je, naopak, zmiernenie opatrení platných pre maloobchodné predajne.

Vláda vyzvala na opatrnosť pri uvoľňovaní obmedzení

Nemecká vláda vyzvala v stredu na obozretnosť a opatrnosť čo sa týka postupného uvoľňovania prísnych obmedzení zavedených v rámci boja proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

"Cesta, ktorou budeme musieť ísť v nasledujúcich týždňoch, predstavuje tenkú hranicu medzi opatrným, postupným zmierňovaním (obmedzení) a zachovaním pokroku, ktorý sme dosiahli v boji proti tejto epidémii," vyhlásil hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert po rokovaní kancelárky Angely Merkelovej s členmi užšieho kabinetu zameranom na boj proti koronavírusu.

Počas rokovania bol vypracovaný návrh uznesenia, o ktorom bude následne kancelárka diskutovať počas videokonferencie s premiérmi spolkových krajín, ktorá sa začne o 14.00 h.  Seibert ďalej povedal, že vládu spája "vedomie, že sme všetci spoločne v boji proti tomuto vírusu niečo dosiahli - obyvatelia Nemecka, občania aj štát - musíme však teraz zabrániť akejkoľvek nedbanlivosti, aby sme neohrozili to, čo sa nám podarilo dosiahnuť".

Viac o téme: NemeckoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu