Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bielorusko v lete spustí svoju prvú jadrovú elektráreň

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

MINSK - Bielorusko plánuje v lete spustiť prevádzku svojej prvej jadrovej elektrárne, ktorej výstavba sa dokončuje na západe krajiny. Elektrickú energiu má zariadenie začať produkovať na jeseň.

Minister energetiky Viktor Karankevič, ktorého v nedeľu citovala spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL), pre miestne médiá vyhlásil: "Čo sa týka fyzického spustenia elektrárne, sústreďujeme sa na júl. Z toho vyplýva, že prvé kilowatthodiny elektrickej energie dostaneme až v septembri alebo októbri." Jadrová elektráreň sa nachádza v meste Astravec v Grodnianskej oblasti, pri hraniciach s Litvou. Komplex leží iba 40 kilometrov od litovského hlavného mesta Vilnius.

Litovský minister energetiky Žygimantas Vaičiunas v januári pre RFE/RL povedal, že táto bieloruská elektráreň predstavuje "hrozbu pre našu národnú bezpečnosť, verejné zdravie a životné prostredie". Podľa neho bola lokalita komplexu zvolená "geopoliticky".

Plány na výstavbu jadrovej elektrárne predstavil bieloruský prezident Alexander Lukašenko v roku 2008, keď Minsk dostal od Moskvy na tento projekt pôžičku desať miliárd dolárov. Hlavným dodávateľom pre výstavbu komplexu je spoločnosť Atomstrojexport, pobočka ruského gigantu Rosatom.

Viac o téme: Energia Jadrová elektráreňBieloruskoAlexandr Grigorievič Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu