Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Desať obyvateľov opatrovateľského domova v chorvátskom Splite má COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

SPLIT - Chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš v stredu oznámil, že zo 49 obyvateľov evakuovaných z opatrovateľského domova v meste Split malo desať ľudí pozitívny test na ochorenie COVID-19 spôsobené novým typom koronavírusu. Minister dodal, že testovali všetkých obyvateľov domova a výsledky budú známe v priebehu stredy. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

"Prišli sme sem zistiť, aké kroky sa robia, a zatiaľ si myslíme, že sú dostatočné. Ako minister zdravotníctva budem žiadať, aby akýkoľvek zamestnanec niesol príslušné následky, ak túto situáciu spôsobil," povedal Beroš na tlačovej konferencii úradu civilnej ochrany pre mesto Split a oblasť Dalmácie.

Celkovo 49 obyvateľov opatrovateľského domova v Splite v utorok večer evakuovali a umiestnili v mestskej nemocnici. Väčšina z nich mala slabé prejavy ochorenia COVID-19, dvaja mierne a vyžadovali si kyslík. Žiadny z pacientov nie je na umelej pľúcnej ventilácii. Ich priemerný vek je 86 rokov a 22 z týchto pacientov má nad 90 rokov. Podstúpili röntgen pľúc, elektrokardiografické vyšetrenie a testy krvi, ale opatrenia sa podnikajú aj v prospech zvyšných obyvateľov domova.

"Šťastím je, že sa nakazili len obyvatelia jedného poschodia v budove domova, pričom ostatní obyvatelia sú fyzicky oddelení," zdôraznil minister. Personál pracujúci na tomto poschodí poslali úrady do samoizolácie a absolvuje testovanie. Niektorých členov tohto personálu netestovali, lebo žijú mimo Splitu. Zvažuje sa aj testovanie celého personálu domova.

Viac infromácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.

Viac o téme: NakazeníChorvátskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu