Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Minister zdravotníctva to poriadne prehnal a po zákaze vychádzania išiel na výlet: Som idiot!

David Clark sa nazval idiotom Zobraziť galériu (2)
David Clark sa nazval idiotom (Zdroj: Facebook/David Clark, Gettyimages.com)

WELLINGTON - Novozélandský minister zdravotníctva David Clark vyviezol svoju rodinu na pláž, hoci v krajine platí karanténa. Neskôr svoju chybu verejne uznal, označil sa za idiota a ponúkol premiérke Jacinde Ardernovej rezignáciu.

Vzhľadom na krízu okolo koronavírusu ale odvolaný nebol. Je iba zosadený v rámci vládnej hierarchie a prišiel o svoju druhú funkciu, ktorú zastával na ministerstve financií, informoval server BBC.

Na výlet išli krátko po vyhlásení zákazu

Nový Zéland vyhlásil zákaz vychádzania v stredu 25. marca, ale Clark hneď nasledujúci víkend odviezol rodinu na pláž vzdialenú 20 kilometrov od bydliska. Priznal sa k tomu premiérke Ardernovej, keď bol kritizovaný za iný prehrešok. Minulý týždeň totiž vyšiel vo svojej dodávke, na ktorej má vlastnú fotografiu, k cyklistickej trase, kde ho niekto vyfotografoval.

KORONAVÍRUS Minister zdravotníctva to
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ľudia sa môžu ísť von nadýchať čerstvého vzduchu a ak je to potrebné, odísť aj na menšiu vzdialenosť, ale požiadali sme, aby sa vyhýbali aktivitám spojeným s väčším rizikom zranenia. Minister sa tým mal riadiť," povedala premiérka. "V čase, keď po Novozélanďanoch požadujeme historické obete, som svoj tím sklamal. Bol som idiot a chápem, že sa na mňa ľudia hnevajú," povedal k svojim prehreškom Clark. Ten na sociálnej sieti už svoj čin oľutoval a okomentoval.

Nie je v tom sám

Ardernová vyhlásila, že za normálnych okolností by bol odvolaný. V súčasnej dobe ale nemožno robiť zmätok v zdravotníctve, takže Clark zostáva ministrom. Za podobný prehrešok v nedeľu odstúpila šéfka sektoru zdravotníctva škótskej vlády Catherine Calderwoodová. Porušila odporúčania zdržiavať sa doma, ktoré sama vydala pre obyvateľov, a na dva víkendy vycestovala do svojho vidieckeho domu.

Obmedzenia platné na Novom Zélande predpokladajú, že ľudia zostanú v karanténe alebo izolácii doma s výnimkou nevyhnutných presunov. Pohyb vonku je povolený za podmienky, že bude bezpečný. Na Novom Zélande sa koronavírusom nakazilo už 1160 ľudí a jeden človek tam zomrel.

Viac o téme: RezignáciaNový ZélandKoronavírusDavid Clark
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu