Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Turecká armáda potvrdila pozemnú operáciu v Iraku

Tureckí vojaci zasahovali za hranicou so severným Irakom.
Tureckí vojaci zasahovali za hranicou so severným Irakom. (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecká armáda v utorok vyhlásila, že víkendovými leteckými útokmi v Iraku a utorňajšou pozemnou inváziou spôsobila "ťažké straty" tamojším kurdským separatistom.

Vo svojom internetovom vyhlásení zároveň potvrdila, že turecké pozemné sily zasahovali "niekoľko kilometrov" za hranicou so severným Irakom, kde sa skupina povstalcov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) pripravovala na nočný prechod do Turecka. Podľa kurdských predstaviteľov v Iraku sa operácia začala okolo 3:00 (1:00 SEČ) a trvala 15 hodín, pričom sa na nej zúčastnilo asi 300 vojakov. Armáda v stručnom vyhlásení uvádza, že invázia bola "malého rozsahu", výslovne však nespomína odchod vojakov z oblasti.

Utorňajšej pozemnej operácii v nedeľu predchádzali útoky asi 50 tureckých stíhačiek na kurdské stanovištia v severnom Iraku. Armáda nedokázala odhadnúť počet povstalcov zabitých pri náletoch, podľa nej však "boli zasiahnuté mnohé zariadenia poskytujúce útočisko PKK". "Pravdou je, že PKK utrpela ťažké straty v rámci svojej infraštruktúry a ľudských zdrojov," uvádza s tým, že podrobnosti zverejní neskôr. Armáda opäť zdôraznila, že cieľom "presne plánovaných" útokov neboli civilisti, a správy o civilných obetiach označila za dezinformácie.

Zakázaná PKK vedie od roku 1984 boj za nezávislosť tureckých Kurdov, ktorý si doteraz vyžiadal vyše 37 000 obetí. Pri svojich útokoch využíva základne v horách severného Iraku. Ankara tento stav odmieta ďalej tolerovať a turecký parlament v októbri oprávnil armádu, aby zasahovala proti povstalcom aj na irackom území.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu