Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pred tureckým víkendovým bombardovaním ušlo 1 800 Kurdov

Po víkendových leteckých útokoch zaznamenal UNHCR 10 zničených dedín.
Po víkendových leteckých útokoch zaznamenal UNHCR 10 zničených dedín. (Zdroj: TASR)

ŽENEVA - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov zmobilizoval v utorok pomoc pre viac ako 1 800 ľudí, ktorí ušli zo svojich domovov pred tureckým bombardovaním. Turecké jednotky od októbra viackrát prekročili iracké hranice a zaútočili na rebelov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Po víkendových leteckých útokoch zaznamenal UNHCR 10 zničených dedín. Podľa údajov na internetovej stránke PKK počas bombardovania zahynulo sedem ľudí, päť povstalcov a dvaja civilisti. Svoje domovy opustilo 300 rodín, čo predstavuje asi 1 800 jednotlivcov. Podľa Úradu vysokého komisára zomrelo aj viac než 200 kusov dobytka. "Naše tímy v pondelok zaznamenali nové útoky. Tie zapríčinili ďalšie evakuácie," uviedla hovorkyňa UNHCR. Podľa jej údajov dostali utečenci na žiadosť čiastočne autonómnej regionálnej vlády Kurdistanu lôžka a ďalšie potrebné veci.

UNHCR odhaduje, že od začiatku Američanmi vedenej invázie v marci v roku 2003 zo svojich domov utieklo 4,6 milióna Iračanov. 2,4 milióna ich odišlo do bezpečnejších častí Iraku, ďalších 2,2 milióna našlo útočisko v susedných krajinách, predovšetkým v Sýrii a Jordánsku. Turecké jednotky napadli Kurdov v severnom Iraku po tom, čo ich povstalci z PKK zo svojich základní opakovane ohrozovali ozbrojenými útokmi v rámci boja za autonómiu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu