Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Podľa Kurdov sa tureckí vojaci už stiahli za hranice

Podľa kurdských zdrojov sa tureckí vojaci stiahli.
Podľa kurdských zdrojov sa tureckí vojaci stiahli. (Zdroj: ČTK)

KIRKÚK - Dvaja predstavitelia irackých Kurdov uviedli, že tureckí vojaci, ktorí v utorok ráno vstúpili na iracké územie, sa vrátili do Turecka. Džamál Abdalláh, hovorca kurdskej regionálnej vlády, pre tlačovú agentúru AP povedal, že tureckí vojaci sa stiahli pred približne dvoma hodinami.

Džabár Javár, hovorca kurdských milícií pešmerga v Irbíle, pre agentúru AP povedal, že "dnešná turecká vojenská operácia bola obmedzená a vojaci sa stiahli s irackého územia."

V noci z pondelka na utorok Turecko vyslalo stovky vojakov na územie severného Iraku, aby vo vzdialenosti približne jeden a pol kilometra od tureckých hraníc zasiahli proti kurdským povstalcom zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Iracká vláda vyhlásila, že ide o neprijateľnú akciu, ktorá by mohla viesť ku "zložitým problémom".

Biely dom odmietol odsúdiť zásah tureckej armády na severe Iraku. Hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová označila PKK za "hrozbu" pre Turecko, Irak a Spojené štáty, ale dodala, že Washington vyzval Ankaru, aby proti PKK podnikla iba "veľmi cielenú a obmedzenú" akciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu