Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Šéf WHO s výstražným prstom: Tempo nových nakazených mu naháňa strach!

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

ŽENEVA - Generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je silne znepokojený rýchlym nárastom počtov osôb nakazených koronavírusom a celosvetovým rozšírením infekcie. Podľa neho sa už nakazili ľudia zo 205 štátov na území sveta. Agentúra DPA napísala, že Ghebreyesus tiež informoval, že WHO zhromažďuje všetky dostupné informácie, aby zistila, či nosenie rúšok na verejnosti môže zabrzdiť šírenie vírusu.

"Za posledných päť týždňov bol nárast počtu nových prípadov takmer exponenciálny a počet úmrtí za posledný týždeň sa viac ako zdvojnásobil," povedal dnes šéf WHO na tlačovej konferencii prenášanej prostredníctvom videokonferencie. Podľa agentúry Reuters tiež varoval, že za niekoľko dní počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahne jeden milión a mŕtvych bude celosvetovo 50-tisíc. Teraz je na svete skoro 900-tisíc ľudí infikovaných koronavírusom, cez 45-tisíc osôb už chorobe COVID-19 podľahlo.

Čo sa týka používania ochranných prostriedkov na tvár, tvrdila WHO doteraz, že nosenie rúšok má zmysel len pre ľudí, ktorí sa nakazili, a pre tých, ktorí sa starajú o chorých. DPA upozorňuje, že táto agentúra OSN dokonca varovala, že nosenie rúšok môže u ľudí vyvolať falošný pocit bezpečia a viesť k tomu, že budú zanedbávať ďalšie kľúčové preventívne opatrenia, ako je dôkladné umývanie rúk. Ghebreyesus teraz opäť zdôraznil, že toto treba robiť bez ohľadu na to, či niekto rúško nosí alebo nie.

Povinnosť nosiť rúško majú od dneška v Rakúsku ľudia, ktorí idú do obchodu. U nás musí mať nejakú ochranu tváre každý, kto sa pohybuje na verejnosti. K noseniu rúšok čoby prevencie pred šírením koronavírusu dnes vyzval všetkých Izraelitov aj premiér Benjamin Netanjahu.

Viac o téme: WHOKoronavírusTedros Adhanom Ghebreyesus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu