Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Tajné služby USA: Nevieme zmapovať vírus v Číne, Rusku, Iráne a KĽDR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké tajné služby priznávajú problémy v schopnosti posúdiť situáciu so šírením nového koronavírusu v krajinách ako Čína, Rusko, Irán či Severná Kórea. Informáciu priniesla agentúra Reuters s odvolaním sa na americké vládne zdroje oboznámené s utajovanými skutočnosťami.

"Chceme mať čo najpresnejšie informácie o tom, kde sa nachádzajú globálne ohniská nákazy a ako sa vyvíjajú v reálnom čase," uviedol expert z amerického Centra pre globálny rozvoj Jeremy Konyndyk. Pripomenul však, že štátna kontrola toku informácií v týchto krajinách komplikuje mapovanie skutočnej situácie. "Svet sa toho nezbaví, kým sa toho nezbavíme všade," dodal.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo sa už minulý týždeň zmienil o nedostatku presných informácií o vývoji pandémie v Rusku a Iráne a obvinil Čínu z dezinformačnej kampane, ktorú naopak Peking popiera. Čína aktuálne tvrdí, že žiaden z nových prípadov nákazy nemá domáci pôvod a eviduje výhradne prípady nakazených cudzincov a Číňanov vracajúcich sa zo zahraničia. Americké orgány sú však naďalej skeptické, či majú Číňania vírus naozaj pod kontrolou.

Severokórejské úrady tvrdia, že doposiaľ nezaznamenali ani jeden prípad nákazy novým koronavírusom, hoci krajina hraničí s Čínou. Severná Kórea však napriek tomu požiadala medzinárodné organizácie o pomoc s dodávkami ochranných prostriedkov či testovacích súprav.
 

Viac o téme: RuskoUSAČínaKoronavírusKĹDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu