Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Počet nakazených v Taliansku prekonal 100-tisíc: Pribudli stovky obetí

Policajné autá hliadkujú na ulici pred Koloseom v Ríme.
Policajné autá hliadkujú na ulici pred Koloseom v Ríme. (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - V Taliansku za posledných 24 hodín podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 812 ľudí. Počet mŕtvych tak stúpol na 11.591, informovala v pondelok spravodajská televízia Sky News.

Počet nakazených sa zvýšil o 4050 na 101.739. Ide o najnižší počet nových prípadov od 17. marca. Vyliečilo sa 16.780 pacientov. V najsilnejšie zasiahnutom Lombardsku podľa agentúry APA zaznamenali úrady za uplynulých 24 hodín 458 nových úmrtí. AFP dodáva, že celkový počet prípadov nákazy v Európe prekročil 400.000.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Talianske úrady v nedeľu oznámili, že predĺžia mesiac trvajúce obmedzenie pohybu verejnosti, ktoré má zastaviť šírenie koronavírusu. Prísne obmedzenie pohybu sa má v Taliansku oficiálne skončiť 3. apríla a hoci je ekonomicky bolestivé, predstavitelia krajiny sú odhodlaní predlžovať ho dovtedy, kým sa šírenie vírusu nezastaví.

Minister pre záležitosti regiónov Francesco Boccia vyhlásil, že otázkou pre vládu nie je to, či opatrenie predĺži, ale na ako dlho.

Mimoriadne opatrenia najmenej do 12. apríla

Talianska vláda predĺžila platnosť prísnych opatrení vrátane zákazu vychádzania na spomalenie šírenia nového koronavírusu minimálne až do 12. apríla. V pondelok to oznámil minister zdravotníctva Roberto Speranza, píše agentúra AFP.

Vedecký výbor, zriadený na poskytovanie odborného poradenstva štátnym orgánom pre boj s koronavírusom, na svojom zasadnutí odporučil predĺženie "všetkých príslušných opatrení najmenej do Veľkej noci", uviedol vo vyhlásení Speranza.

Poľsko vyslalo do Talianska 15 lekárov na pomoc v boji proti koronavírusu

Poľskí lekári odcestovali v pondelok do Talianska, kde by mali pomôcť talianskym kolegom a získať skúsenosti s bojom proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP "Misia má za cieľ pomôcť preťaženým talianskym lekárom a poskytnúť im pár chvíľ oddychu," povedala Aleksandra Rutkowská z nadácie Poľské centrum medzinárodnej pomoci (PCPM).

 "Takisto chceme získať skúsenosti v prípade, že ich Poľsko bude potrebovať," dodala. "Chceme vidieť vnútro šelmy, kým sa objaví v našej krajine," hovorí psychiater a detský lekár Pawel Sczucinski. "Potom budeme lepšie pripravení na príchod pandémie." Poliaci vyslali do Talianska 15 lekárov. Tí by mali stráviť desať dní v lombardskom meste Brescia, ktoré je srdcom najviac zasiahnutého talianskeho regiónu.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyRímTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu