Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Putin vyzval Moskovčanov, aby rešpektovali opatrenia a zostali doma

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v pondelok obyvateľov Moskvy, aby rešpektovali nariadenia o zákaze vychádzania s tým, že ide o opatrenie nevyhnutné na spomalenie šírenia nového typu koronavírusu, píše agentúra AFP.

"Žiadam vás, aby ste prijali tieto nútené, ale absolútne nevyhnutné opatrenia... veľmi vážne a úplne zodpovedne," vyhlásil Putin v reakcii na nariadenie o prísnej karanténe v Moskve a okolitej oblasti s platnosťou od pondelka. Na tlačovej konferencii vysielanej v televízii Putin spoločne s predstaviteľmi ruských regiónov nariadil, aby sa vykonala inventarizácia nemocničných postelí a ventilátorov. Pohrozil následkami za nedodržiavanie nariadení.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Nie je to nedostatok disciplíny a zdravého rozumu, je to trestná nedbanlivosť," povedal Putin na adresu regionálnych úradov, ktoré neuzavrú zábavné zariadenia. Starosta Moskvy Sergej Sobianin v nedeľu informoval o nariadení povinnej domácej izolácie z dôvodu nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v meste.

Obyvatelia Moskovskej oblasti budú mať od pondelka povolené opustiť svoje domovy len zo zdravotných dôvodov a v prípade cesty do práce a návšteve obchodov s potravinami a lekární. Na území Moskvy zaznamenali do nedele už vyše 1000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

Putin s Trumpom hovorili o spolupráci v boji proti koronavírusu

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump v pondelok diskutovali o prípadnej užšej spolupráci v boji proti koronavírusu. Obaja lídri sa zároveň dohodli na "konzultáciách" o cenách ropy na svetových trhoch. Podľa agentúry AFP o tom informoval Kremeľ.

"Hlavy štátov vyjadrili vážne znepokojenie nad rozsahom šírenia koronavírusu vo svete," uviedol Kremeľ vo vyhlásení po telefonickom rozhovore medzi Putinom a Trumpom. Obaja prezidenti "diskutovali o užšej spolupráci medzi oboma krajinami", čo sa týka reakcie na koronavírus, dodal Kremeľ bez uvedenia ďalších podrobností.

Trump a Putin si tiež "vymenili názory na aktuálny stav na svetovom ropnom trhu". Obe strany sa dohodli, že "v súvislosti s touto otázkou budú Rusko a Spojené štáty viesť konzultácie" prostredníctvom svojich príslušných ministrov energetiky.

Na začiatku marca došlo k prepadu cien ropy po kolapse dohody medzi Moskvou a alianciou OPEC vedenou Saudskou Arábiou, čo vyvolalo cenovú vojnu na trhu s ropou. Trump v pondelok pred telefonátom uviedol, že očakáva, že Putin požiada o zrušenie amerických sankcií.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu