Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS EÚ aj v najbližších dňoch pomôže repatriovať Európanov z rôznych krajín sveta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok potvrdila, že Európska únia aj naďalej pomáha s repatriáciou európskych občanov, ktorí sa v rôznych krajinách sveta v dôsledku obmedzení prijatých po prepuknutí pandémie koronavírusu ocitli bez možnosti návratu domov.

V ich prospech sa denno-denne angažujú delegácie EÚ po celom svete, ako aj konzulárna pracovná skupina Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a koordinačné stredisko reakcie EÚ na núdzové situácie so sídlom v Bruseli. Spoločnými silami oslovujú tretie krajiny, organizujú repatriačné lety a zabezpečujú technické záležitosti spojené s pristávacími právami a prístupom do vzdušného priestoru. V prípade potreby zaistia aj tranzitné povolenia či predĺženie víz pre občanov EÚ, ktorým medzičasom víza vypršali.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Od začiatku prepuknutia pandémie COVID-19 sa prostredníctvom letov organizovaných členskými štátmi EÚ, ktoré spolufinancuje eurokomisia, podarilo dostať späť do Európy približne 250.000 ľudí.
Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany okrem toho uľahčil repatriáciu 4384 občanov EÚ do Európy z Číny, Japonska, USA, Maroka, Tuniska, Vietnamu, Filipín, Egypta, Dominikánskej republiky, Kolumbie, Kostariky, Panamy, Kuby, Hondurasu, Mexika, Kapverd, Gruzínska, Gambie, Senegalu, Haiti a Malajzie (poradie krajín je v chronologickom postupe repatriačných letov).

Podporu mechanizmu EÚ pre repatriáciu svojich občanov využili aj občania Spojeného kráľovstva a ďalších šiestich európskych štátov: Čierna Hora, Island, Nórsko, Severné Macedónsko, Srbsko a Turecko. V nasledujúcich dňoch je naplánovaných takmer 100 ďalších repatriačných letov. Minulý týždeň Európska komisia navrhla zvýšiť rozpočet EÚ o 45 miliónov eur s cieľom pomôcť pri repatriáciách Európanov.

EÚ pomôže miliónmi eur západnému Balkánu a Východnému partnerstvu

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v rámci globálnej reakcie na prepuknutie koronavírusu poskytne Európska únia 38 miliónov eur na okamžitú podporu pre krajiny západného Balkánu, určenú na riešenie zdravotných núdzových situácií spôsobených nákazou COVID-19, a prerozdelí 374 miliónov eur na pomoc sociálno-ekonomickému oživeniu tohto regiónu. EÚ na rovnaký účel poskytne šiestim krajinám Východného partnerstva pomoc vo výške 140 miliónov eur a 700 miliónov eur na zmiernenie vplyvov tejto krízy.

Oliver Várhelyi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi v tejto súvislosti upozornil, že Európa čelí bezprecedentnej kríze v oblasti verejného zdravia a EÚ sa aj v týchto ťažkých časoch rozhodla stáť pri svojich partneroch zo západného Balkánu, ktorí sa hlásia do EÚ. Chce rovnako pomôcť aj partnerským krajinám z Východného partnerstva, kam patria Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina.

"Pomôžeme našim partnerom pokryť ich bezprostredné potreby v ich zdravotníckych systémoch, ako aj presadzovať dlhodobejšie opatrenia na zmiernenie sociálno-ekonomického vplyvu koronavírusovej krízy a na podporu malých a stredných podnikov," uviedol Várhelyi v správe pre médiá. Na žiadosť partnerov z oboch regiónov reaguje EK na ich okamžité potreby podporovaním dodávok zdravotníckych pomôcok a osobného vybavenia, ako sú ventilátory, laboratórne súpravy, masky, ochranné okuliare, kombinézy a bezpečnostné obleky.

Zdroje určené pre Východné partnerstvo pomôžu aj pri školení zdravotníckych a laboratórnych pracovníkov a pri zvyšovaní informovanosti o pandémii vo všetkých šiestich krajinách. EÚ poskytne Albánsku a Severnému Macedónsku po štyri milióny eur na vykrytie okamžitých potrieb ich systémov verejného zdravotníctva - Bosna a Hercegovina získa sedem miliónov eur, Čierna Hora dostane tri milióny, pomoc pre Kosovo je vo výške päť miliónov a najviac z tejto sumy, 15 miliónov eur, pôjde do Srbska, ktoré je v tomto regióne krajinou najviac postihnutou pandémiou koronavírusu.

Komisia zároveň začlenila krajiny západného Balkánu do iniciatív EÚ na riešenie tejto krízy, ako je spoločné obstarávanie ochranných osobných prostriedkov, a urýchlila spoločný projekt s Európskym strediskom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktorý mal pôvodne začať až v roku 2021. S cieľom zmierniť sociálno-ekonomický vplyv koronavírusu na západnom Balkáne EÚ presmeruje financie aj z nástroja predvstupovej pomoci (IPA), aby v krátkodobom a strednodobom horizonte pomohla oživiť ekonomiky v krajinách tohto regiónu.

Na tento účel EK zmobilizuje 46,7 milióna eur pre Albánsko, 73,5 milióna eur pre Bosnu a Hercegovinu, 50 miliónov eur pre Čiernu Horu, zatiaľ čo Severné Macedónsko získa 62 miliónov eur, Srbsko 78,4 milióna eur a Kosovo dostane 63 miliónov eur.

Viac o téme: PandémiaNávrat domovEurópska úniaKoronavírusRepatriácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu