Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Ukrajinský parlament odvolal ministrov zdravotníctva a financií: Ľudia pôjdu do karantény

Ukrajinskí poslanci s ochrannými rúškami a ochranným odevom sedia počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu v Kyjeve Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí poslanci s ochrannými rúškami a ochranným odevom sedia počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu v Kyjeve (Zdroj: TASR/AP Photo)

KYJEV - Ukrajinský parlament odvolal v pondelok z funkcie ministra zdravotníctva Iľju Jemca a z postu ministra financií Ihora Umanského. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Jemec šéfoval rezortu zdravotníctva od 4. marca, keď mu ho zveril nový premiér Denys Šmyhaľ. Predtým Jemec viedol centrum detskej kardiológie a srdcovej chirurgie a v rokoch 2010-11 bol ministrom ochrany zdravia.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podobne ako Jemec, aj Umanskyj bol za ministra vo vláde premiéra Šmyhaľa vymenovaný 4. marca. Umanského nástupcom v Šmyhaľovej vláde mal byť Serhij Marčenko, ale poslanci jeho kandidatúru v pondelok neschválili. Neodobrili ani návrh, aby sa šéfom rezortu zdravotníctva po Jemcovi stal Maxym Stepanov.

Všetci, ktorí vstúpia do krajiny, pôjdu do 14-dňovej karantény

Všetci tí, ktorí pricestujú na Ukrajinu, sa budú musieť podrobiť 14-dňovej karanténe. Oznámil to v pondelok námestník ukrajinského ministra zdravotníctva a hlavný hygienik Viktor Ľaško, ktorého citoval ukrajinský denník Kyiv Post. Ukrajina od piatka zastavila všetky medzinárodné lety aj medzinárodnú autobusovú a železničnú dopravu. Cudzinci majú na Ukrajinu zákaz vstupu. Do krajiny sa dostanú iba jej občania autom alebo pešo.

Po príchode budú musieť stráviť 14 dní v karanténe pod lekárskym dohľadom v zariadeniach, ktoré vyčlenia jednotlivé oblasti. Pôjde prevažne o hotely alebo lekárske zariadenia. "Až potom sa po Ukrajine môžu pohybovať bez obmedzenia svojich práv a slobôd," povedal Ľaško na tlačovej konferencii v Kyjeve. Ľaško dodal, že nie všetci, ktorí sa vrátia na Ukrajinu, budú testovaní testovacími komponentmi PCR, čo je najpresnejšia metóda zisťovania prítomnosti vírusu.

Medik kontroluje teplotu vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Border Guard Press Office via AP)

"Vírus má inkubačnú lehotu, to znamená, že v niektorých prípadoch nie je diagnostika PCR ekonomicky a epidemicky nutná," povedal Ľaško. Ukrajina má podľa Ľaška v súčasnosti asi 50.000 testov. Ďalších 100.000 by malo doraziť v nasledujúcich dňoch.

Ľaško takisto obyvateľov so symptómami vyzval, aby kontaktovali telefonickú linku ministerstva zdravotníctva. Ukrajinská vláda v stredu minulý týždeň rozhodla o zavedení stavu núdze na celom území krajiny. Karanténne opatrenia tak potrvajú najmenej do 24. apríla. Ukrajina dosiaľ potvrdila 480 prípadov nákazy koronavírusom a 11 úmrtí.

Viac o téme: PoslanciMimoriadne rokovanieUkrajinaKyjevParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu