Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V domove dôchodcov sa nakazilo 26 ľudí, väčšinou klienti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAVLÍČKŮV BROD - V domove dôchodcov v Břevnice u Havlíčkovho Brodu sa podľa hygienikov potvrdila nákaza koronavírusu celkovo u 26 ľudí, dvadsiatich klientov domova a šiestich jeho zamestnancov. K 12 prípadom zisteným do dnešného rána pribudlo na základe ďalších testov 14 osôb s potvrdenou nákazou. Povedala to riaditeľka protiepidemického odboru krajskej hygieny Alena Dvořáková.

V domove dnes ráno bolo 22 klientov. Zariadenie je v karanténe. Hygienici sa teraz budú s riaditeľkou dohovárať na jeho ďalšom chode. Vedenie domova v dnešnej tlačovej správe informovalo o tom, že u väčšiny pozitívnych seniorov bolo zatiaľ ochorenie sprevádzané celkom miernymi príznakmi, s výnimkou dvoch klientiek, u ktorých sa chystala hospitalizácie. Dnes ráno záchranári podľa správy odobrali na testovanie vzorky zostávajúcim obyvateľov domova a 22 zamestnancom.

Mimoriadne hygienické opatrenia podľa správy domov prijal začiatkom mesiaca a znižovali ich. Spôsob zavlečenia nákazy je nejasný. "Nie je vylúčené, že príčinou môže byť kontakt s rodinnými príslušníkmi alebo návštevami v období pred úplným zákazom návštev. Inkubačná doba a aktuálny priebeh choroby by tomu nasvedčovali," stojí v správe. 

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Břevnice je zariadenie so zvláštnym režimom, stará sa o ľudí s demenciou. Je súčasťou havlíčkobrodského domova pre seniorov, ktorý je spravovaný krajom. Riaditeľka domova Hana Hlaváčková dopoludnia povedala, že ochranných pomôcok má domov pomerne dosť. "Nemáme respirátory trojky, ale rokujeme s krajom o ich zabezpečenie," uviedla.

Nejaké respirátory najvyššej triedy FFP3 by podľa predpokladu námestníka hajtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) mohlo zariadenie dostať počas víkendu. Uviedol, že kraj je s riaditeľkou domova v kontakte a ochranné prostriedky, napríklad respirátory a obleky, jej poskytol. "Nemocnica je tiež pripravená na prípadné prijatie pacientov s respiračnými problémami," povedal dnes Novotný.

Na Vysočine bola podľa krajskej hygienickej stanice zatiaľ nákaza COVID-19 potvrdená u 91 ľudí. Najviac prípadov, 50, je havlíčkobrodskej. V iných sociálnych zariadeniach v kraji zatiaľ podľa hygienikov nebolo šírenia nákazy zistené.

Viac o téme: Domov dôchodcovNákazaKoronavírusHavlíčkův Brod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu