Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Trump zvažuje krátkodobú karanténu pre New York

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump zvažuje pre pandémiu nového koronavírusu "krátkodobú, dvojtýždňovú" karanténu pre štát New York a tiež "možno New Jersey a určité časti Connecticutu".

Vyjadril sa tak v Bielom dome s tým, že to "možno nebudú musieť urobiť, ale existuje možnosť", že v priebehu dňa nariadi karanténu. Podľa jeho slov by to bola "vynútiteľná karanténa", ktorá obmedzuje cestovanie, pretože Newyorčania cestujú na Floridu a "to nechceme", cituje prezidenta televízia CNN. Ako Trump tiež povedal, najradšej by to neurobil, ale možno to bude potrebné.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo však na informácie o karanténe reagoval s tým, že prezident s ním o ničom takom nehovoril. "Nie, nemal som také rozhovory. Ani neviem, čo to znamená," povedal počas tlačovej konferencie. V štáte New York potvrdili ochorenie COVID-19 u 52 318 ľudí, uviedol v sobotu Cuomo. Prinajmenšom 728 tam zomrelo. V súčasnosti je v štáte hospitalizovaných 7 328 pacientov, najmenej 1 755 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Nemocniciam v meste New York od budúceho týždňa bude pomáhať nemocničná loď USNS Comfort. Podľa Cuoma by mala doraziť v pondelok a poskytnúť tisíc nemocničných lôžok. Organizácia Spojených národov (OSN) zase zdravotníkom v meste daruje 250-tisíc rúšok na tvár. V dôsledku pandémie nového koronavírusu v štáte New York odložili prezidentské primárky na 23. júna a tiež termín odovzdania daňových priznaní na 15. júla. Podľa dát CNN zozbieraných z verejných zdravotníckych systémov je v USA prinajmenšom 111 115 prípadov nového koronavírusu. COVID-19 si tam vyžiadalo 1 842 mŕtvych.

Viac o téme: PandémiaKaranténaNew YorkDonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu