Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS V Maďarsku zomrel 11. pacient: V krajine platí čiastočný zákaz vychádzania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Wang Yuguo/Xinhua via AP)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku zomrel 11. pacient na ochorenie COVID-19. Počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 za jeden deň stúpol o 43, v krajine evidujú celkovo 343 infikovaných pacientov, oznámil v sobotu vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

Terajšou obeťou COVID-19 je znova starší pacient, ktorý trpel viacerými chronickými ochoreniami. Kým medzi prvými nakazenými osobami bolo okrem občanov Maďarska desať Iráncov, dvaja Briti, jeden občan Kazachstanu a jeden občan Vietnamu, nakazených v posledných dňoch pribúda iba medzi maďarskými občanmi.

Z nákazy sa zatiaľ vyliečilo 34 ľudí. Počet osôb v nemocničnej karanténe stúpol o troch na 87. Akreditované laboratóriá testovali doposiaľ celkom 10.303 vzoriek podozrivých na infekciu.

V krajine platí čiastočný zákaz vychádzania

V zmysle nariadenia maďarskej vlády začal v sobotu 28. marca od 00.00 h platiť čiastočný zákaz vychádzania, ktorý potrvá do 11. apríla. V tomto období môžu obyvatelia opustiť svoje domovy iba v odôvodnených prípadoch, akými sú výkon práce či zabezpečenie základných potrieb.

Nariadenie, ktorého cieľom je brániť šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2, zverejnili v piatok v štátnom vestníku. Obchody s potravinami, lekárne, tržnice a drogérie zostávajú otvorené. Osoby vo veku nad 65 rokov majú vyhradený čas pre nákup v čase od 09.00 h do 12.00 h.

Popri chodení do práce či nakupovaní je vonku možné aj naďalej športovať, venčiť psa, avšak medzi osobami treba udržiavať vzdialenosť 1,5 metra. Dodržiavanie vládneho nariadenia kontroluje polícia, pričom tá nebude preverovať potvrdenie od zamestnávateľa.

Viac o téme: SmrťMaďarskoBudapešťKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu