Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Šefčovič: EÚ vytvára strategické zásoby ochranného a zdravotného materiálu

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Stredajšie zasadnutie Európskej komisie (EK) bolo opäť prioritne venované situácii okolo koronavírusu v EÚ a riešeniam v prospech Európanov v zdravotníckej i ekonomickej oblasti. Uviedol to podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Šefčovič po zasadnutí kolégia komisárov povedal, že exekutíva EÚ vyvíja maximálne úsilie, aby pomohla prekonať súčasnú dramatickú situáciu s COVID-19. Za dobrú správu považuje to, že pokiaľ ide o zabezpečenie kritických zdravotných materiálov, dobré výsledky začalo prinášať spoločné verejné obstarávanie krajín EÚ, ku ktorému sa ešte v januári pripojilo aj Slovensko.

"Zmapovali sme, že týždenne potrebujeme pre celú EÚ 200 miliónov rúšok a 30 miliónov masiek aspoň v kvalite FFP2 minimálne po dobu troch mesiacov. Dobrá správa je, že to vieme zabezpečiť. Sme vo finálnej fáze a v priebehu niekoľkých dní by mali byť tieto dodávky zabezpečené. Rovnako postupujeme aj pri pľúcnych ventilátoroch, kde naša analýza hovorí, že potrebujeme 15.000 kusov na tri mesiace. V Európe ich zatiaľ máme len polovicu," konštatoval Šefčovič.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Už v stredu začali rokovania EK s dodávateľmi pľúcnych ventilátorov, čo je podľa neho dobrá príležitosť aj pre slovenskú firmu Chirana v Starej Turej. Podľa jeho slov eurokomisia rovnako postupuje aj pri zabezpečení dostatočného počtu testovacích súprav na koronavírus a ďalších ochranných pomôcok. Tie budú členské krajiny Únie potrebovať aj po uvoľnení karanténnych opatrení a návrate ľudí do práce, aby sa predišlo návratu krízy spojenej s koronavírusom, ako to vidíme v niektorých ázijských krajinách.

Šefčovič tvrdí, že EÚ sa poučila z tejto krízovej situácie, a najmä zo situácie v Taliansku a Španielsku, ktorým nebolo možné poskytnúť ochranný a zdravotný materiál ani prostredníctvom mechanizmov pre krízové  situácie, lebo nikto v Európe nemal dostatočné množstvo potrebných materiálov.

"Preto vytvárame strategické zásoby a špeciálne sklady, kde budú tieto materiály uskladnené a budú vo vlastníctve EÚ. Sklady bude spravovať Európska komisia a ochranné pomôcky bude poskytovať tým krajinám, ktoré ich budú najviac potrebovať. Jeden takýto sklad bude vytvorený už v priebehu nasledujúcich dní so zdravotníckym materiálom v hodnote desať miliónov eur," vysvetlil Šefčovič.

EK ponúkla možnosť všetkým členským štátom na zriadenie strategických skladov. Tie by mali byť aspoň vo dvoch krajinách, pričom EK chce uhradiť 90 percent nákladov na ich zriadenie. Podľa neoficiálnych správ by prvý takýto sklad mal vzniknúť v Rumunsku.

"V neposlednom rade sme oslovili európsky priemysel a reakcia bola veľmi pozitívna. V priebehu troch - štyroch mesiacov by európske fabriky mali byť schopné vyprodukovať všetok zdravotnícky materiál, ktorý je potrebný v Európe, aby sme neboli závislí od dodávok tohto materiálu zo zahraničia," spresnil Šefčovič. Touto úlohou bol poverený eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová bude vo štvrtok aj o týchto opatreniach informovať hlavy štátov a vlád členských krajín v rámci summitu EÚ, ktorý sa po prvýkrát v histórii uskutoční formou videokonferencie a ktorého jedinou pracovnou témou je boj proti šíreniu koronavírusu.  

Viac o téme: PandémiaEKMaroš ŠefčovičCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu