Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sanders zvíťazil v demokratických primárkach zahraničných Američanov

Kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders.
Kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, File)

WASHINGTON - Uchádzač o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany Bernie Sanders zvíťazil v primárkach svojej strany v zahraničí a získal tým deväť delegátov. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie zahraničnej organizácie demokratov.

Democrats Abroad je organizácia Demokratickej strany pre amerických občanov žijúcich v zahraničí. Zahraniční členovia strany mali možnosť hlasovať v období od 3. do 10. marca. Sanders, senátor za štát Vermont, získal 57,9 percenta hlasov a tým aj deviatich delegátov nominačného zjazdu. Jeho súper, bývalý viceprezident Joe Biden, získal 22,7 percenta a štyroch delegátov. Občania USA si primárkach vyberajú straníckych kandidátov, ktorí sa budú v novembri uchádzať o prezidentský úrad. Prezidentským kandidátom Republikánskej strany bude s najväčšou pravdepodobnosťou súčasný prezident USA Donald Trump.

Biden minulý týždeň zvýšil svoj náskok v súboji o nomináciu, keď 17. marca zvíťazil v primárkach v štátoch Arizona, Florida a Illinois. Predtým triumfoval aj v ďalších štátoch, čím získal značný počet delegátov. Sanders po minulotýždňových prehrách oznámil, že svoju kampaň prehodnotí.

Organizácia Democrats Abroad uviedla, že účasť na zahraničných primárkach bola najvyššia v ich dejinách. Najvyššiu účasť zaznamenali v Kanade, Francúzsku, Mexiku, Nemecku a Spojenom kráľovstve. Sanders zvíťazil aj v zahraničných primárkach pred prezidentskými voľbami v roku 2016 so ziskom 68,8 percenta hlasov. Jeho súperku Hillary Clintonovú vtedy podporilo 30,9 percenta hlasujúcich.

Viac o téme: PrezidentPrimárkyUSAJoe BidenBernie Sanders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu