Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bernie Sanders sa môže radovať: V boji o prezidentskú nomináciu vyhral v Severnej Dakote

Bernie Sanders
Bernie Sanders (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul Sancya)

WASHINGTON - Víťazom volebných zhromaždení (caucusov) v súboji o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany v americkom štáte Severná Dakota sa v stredu stal senátor Bernie Sanders. Informovala o tom agentúra Reuters.

V rámci druhého tzv. volebného superutorka sa demokratické primárky a volebné zhromaždenia konali v šiestich štátoch. V štyroch z nich - Michigane, Mississippi, Missouri a Idahu - zvíťazil bývalý americký viceprezident Joe Biden. Na výsledky v štáte Washington sa ešte čaká.

O najvyšší počet delegátov (125) sa v utorok bojovalo v Michigane. Sanders dúfal, že sa mu tam podarí zvíťaziť, od čoho si sľuboval oživenie svojej kampane po neúspešnej minulotýždňovej sérií primárok v rámci prvého volebného superutorka.

Bidenovi ide karta

Joe Biden po utorkových primárkach vyzval svojho demokratického súpera Bernieho Sandersa, aby v novembrových prezidentských voľbách spoločne porazili Donalda Trumpa. Okrem Severnej Dakoty mali 10. marca vo zvyšných spomínaných piatich štátoch primárky aj republikáni, medzi ktorými je však jednoznačným favoritom Donald Trump.

Zatiaľ zvíťazil v Michigane, Mississippi aj v Idahu a iný výsledok sa neočakáva ani vo zvyšných štátoch, keďže Trump nemal v rámci republikánskych primárok žiadneho vážneho protikandidáta.

Viac o téme: Prezidentské voľbySpojené štátyBernie SandersSeverná Dakota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu