Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Američania upriamili pozornosť na prezidentských kandidátov: Bernie Sanders odstúpil zo súboja

Bernie Sanders
Bernie Sanders (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul Sancya)

WASHINGTON - Bernie Sanders v stredu ukončil svoju kampaň zameranú na získanie prezidentskej kandidatúry americkej Demokratickej strany.

So svojím rozhodnutím Sanders oboznámil členov svojho volebného štábu, informovala televízia CNN. Po Sandersovom odstúpení má tak cestu k získaniu prezidentskej nominácie demokratov otvorenú Joe Biden, bývalý americký viceprezident v ére úradovania Baracka Obamu. Práve Biden sa tak zrejme v novembrových prezidentských voľbách postaví súčasnému šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi, ktorý nemá medzi republikánskymi uchádzačmi vážneho súpera.

Vo februári, keď sa začali prezidentské primárky demokratov, bol považovaný za favorita práve Bernie Sanders. O niekoľko týždňov sa však šťastie priklonilo na stranu Joea Bidena, ktorý v primárkach žal jeden úspech za druhým. Sanders (78), ktorý sám seba označuje za demokratického socialistu, preto už v polovici marca avizoval, že zváži ďalšie pokračovanie svojej kampane. Ešte v stredu by mal svoj krok verejne vysvetliť aj svojim priaznivcom.

 Bernie Sanders sa o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany uchádzal už pred voľbami v roku 2016. Napokon ju však získala jeho rivalka Hillary Clintonová, ktorú vo voľbách potom porazil Donald Trump.

Prisľúbil podporu Bidenovi 

Bernie Sanders prisľúbil v stredu podporu svojmu doterajšiemu demokratickému rivalovi Joeovi Bidenovi. Prisľúbil, že pri ňom "bude stáť", aby mu pomohol v novembrových prezidentských voľbách poraziť súčasného republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Sanders sa takto vyjadril krátko po tom, ako oznámil, že odstupuje zo súboja o prezidentskú kandidatúru americkej Demokratickej strany, v rámci ktorej bol jeho jediným vážnym súperom už len Biden. Informovala o tom agentúra DPA.

Sanders (78) svoje odstúpenie oznámil svojim početným priaznivcom prostredníctvom videozáznamu. V ňom uviedol, že išlo o "ťažké a bolestné" rozhodnutie, cestu k víťazstvu však už považoval za prakticky nemožnú. Poďakoval sa svojim prívržencom, pričom dodal, že jeho kampaň sa "bezprecedentne" spoliehala práve na drobné príspevky, ktoré poskytli milióny bežných občanov. Joea Bidena pritom označil za "slušného" človeka. Na Sandersove slová zareagoval medzičasom už aj samotný Biden (77), bývalý americký viceprezident. Sandersa vo vyhlásení vychválil za to, že poukazoval na nespravodlivosť a nerovnosti v americkej spoločnosti.

Sandersových priaznivcov vyzval, aby podporili jeho kampaň, pričom sľúbil, že im bude načúvať. "Dúfam, že sa k nám pripojíte. Ste viac než vítaní. Ste potrební," odkázal im Biden. Získať priaznivcov senátora za štát Vermont sa medzičasom, avšak o čosi drsnejším tónom, pokúsil aj úradujúci prezident Donald Trump, napísala agentúra AFP. "Bernie Sanders je MIMO!" napísal Trump na sociálnej sieti Twitter a dodal, že ak by v boji o demokratickú nomináciu tak dlho nezostala senátorka Elizabeth Warrenová, Sanders by si zabezpečil omnoho viac delegátov. Warrenovovej rozhodnutie tak podľa Trumpa prispelo k celkovému víťazstvu Bidena, ktorého podľa neho demokrati očividne favorizovali. Trump svoj príspevok zakončil výzvou, aby Sandersovi prívrženci "prešli k Republikánskej strane".

Viac o téme: PrezidentOdstúpenieKampaňKandidatúraBernie Sanders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu