Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Britská vláda nariadila obmedzenie pohybu osôb na tri týždne

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Simon Dawson)

LONDÝN - Britská vláda v pondelok nariadila obmedzenie pohybu osôb na obdobie troch týždňov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Nové opatrenia oznámil v pondelok večer britský premiér Boris Johnson. Koronavírus je podľa neho najväčšia hrozba, akej jeho krajina čelila za posledných niekoľko desaťročí. "Ak v tom istom čase vážne ochorie príliš veľké množstvo ľudí, Národná zdravotná služba (NHS) nebude schopná to zvládnuť," povedal a dodal, že to znamená vyššiu pravdepodobnosť úmrtí nielen z dôvodu koronavírusu, ale aj ďalších ochorení.

"Od tohto večera musím dať britským občanom veľmi jednoduchý pokyn - musíte zostať doma," povedal Johnson. "Rozhodujúca vec, ktorú musíme urobiť, je zastaviť šírenie ochorenia medzi domácnosťami," povedal.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

 Ľudia budú mať povolené opustiť svoje domovy len v obmedzenom množstve prípadov, ktoré zahŕňajú nákup základných potrieb, telesné cvičenie, lekárske ošetrenie, poskytovanie starostlivosti alebo pomoci zraniteľným osobám a cesta do a z práce - v prípade, že je to nevyhnutné a nie je možné vykonávať prácu z domu.

Opatrenia vstúpia do platnosti okamžite a budú trvať po dobu najmenej troch týždňov. Obmedzenia takisto zahŕňajú zatvorenie všetkých obchodov, ktoré nie sú nevyhnutné, knižníc, telocviční, ihrísk a bohoslužobných miest. Zakázané budú aj verejné zhromaždenia viac ako dvoch ľudí, čo sa však nevzťahuje na ľudí, ktorí žijú v jednej domácnosti.

Polícia bude mať právomoc vynútiť si dodržiavanie týchto opatrení prostredníctvom pokút a rozohnania zhromaždení. Nebudú sa konať žiadne spoločenské udalosti, s výnimkou pohrebov. V Británii zaznamenali celkovo 6650 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 335 úmrtí.

Viac o téme: PohybVládaBritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu