Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Boj s koronavírusom v Česku: V pozornosti je potenciálna liečba, rázna stopka od ministerstva!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Ministerstvo zdravotníctva ČR obmedzilo od nedele pre väčšinu lekárov predpisovanie lieku Plaquenil. Ten by totiž mohol byť účinný pre pacientov s ochorením COVID-19. V mnohých lekárňach však nie je dostupný už v týchto dňoch, upozornil hovorca siete lekární Dr. Max Michal Petrov.

Obmedzenie sa netýka lekárov, ktorí sa špecializujú na alergiológiu, klinickú imunológiu, infekčné lekárstvo alebo dermatovenerológiu a reumatológiu, či už detskú alebo pre dospelých. Tí však tiež môžu predpisovať len dve balenia naraz. Informovalo o tom české Ministerstvo zdravotníctva. 

"S ohľadom na fakt, že podľa dostupných vedeckých poznatkov sa liečivý prípravok Plaquenil javí ako potenciálne účinný pre liečbu ochorenia COVID-19, je potrebné predísť jeho nedostupnosti ako pre liečbu pacientov v registrovaných indikáciách, tak pacientov s COVID-19," priblížil v tlačovej správe minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Výnimku zo zákazu predpisovania preto majú lekári, ktorá sa starajú práve o takýchto pacientov.

O existencii prípravku, ktorý má vplyv na liečbu nového koronavírusu, hovoril v nedeľu v Českej televízii zástupca ministra Roman Prymula. Zámerne ale nepovedal jeho názov z obavy, aby sa ihneď nevypredal. Napriek tomu už k tomu v niektorých lekárňach došlo. Nedostatok už hlásia dokonca aj ooniektorí distribútori.

"Už vyše týždňa, najskôr v súvislosti so správami o účinku antimalarík v zahraničí, sme zaznamenali zvýšené výdaje tohto prípravku. Niekedy napríklad aj v počte desať balení na jeden recept. V dôsledku toho už vo väčšine lekární Plaquenil prestal byť dostupný," informoval hovorca Dr. Max, najväčšej siete lekární v Česku.

Boj s koronavírusom v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekárne teda v súčasnosti nesmú vydať spomínaný liek, ak v lekárskom predpise nie je uvedená diagnóza pacienta a odbornosť lekára. Ani vybraní odborníci však Plaquenil nesmú predpísať na viac než dva mesiace, teda v počte viac než dve balenia na jeden recept.

Pod výrobu lieku sa podpisuje francúzska firma Sanofi Aventis. Podľa údajov na webe českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv je jeho predajná cena približne vo výške 240 českých korún za balenie (v prepočte vyše 8,60 eur). Jeho účinnou látkou je hydrochlorochín. Používa sa ako antimalarikum a pomaly pôsobiace antireumatikum.

Možné nežiaduce účinky

Vedci na možné použitie chlorochínu pre pacientov s COVID-19 upozorňovali už skôr. Český Štátny zdravotný ústav ale vydal varovanie pred neuváženým užívaním liekov s touto látkou pri obavách nákazy novým koronavírusom. Upozornil, že nie je potvrdené ich preventívne pôsobenie a hrozia aj nežiaduce účinky.

"Pri jeho užívaní sa môžu vyskytnúť závažné nežiaduce účinky až toxicita. Nie je dokázané, že by chlorochín pôsobil preventívne pred koronavírusom. Zdieľame postoj Svetovej zdravotníckej organizácie. Chlorochín nie je overenou liečbou na infekciu COVID-19," uviedol Štátny zdravotný ústav na svojom účte na Twitteri.

Prečítajte si aj: KORONAVÍRUS Ak sa školy v Česku neotvoria do 1. júna, nebudú sa konať maturity

Úrad totiž už skôr upozorňoval aj na to, že prípravky s touto látkou môžu spôsobiť hypoglykémiu, teda pokles hladiny cukru v krvi. Prejavuje sa triaškou, nepokojom, nesústredenosťou, búšením srdca, zmätenosťou, ospalosťou, potením, bolesťami hlavy aj kŕčmi. Viesť môže až k strate vedomia a poruche srdcového rytmu.

V Českej republike aktuálne evidujú 1165 prípadov nákazy, jedna osoba už koronavírusu podľahla. Ide o 95-ročného muža, ktorý trpel aj ďalšími ochoreniami. Šesť ľudí sa podľa štatistík uzdravilo.

Viac o téme: LiekČRKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu