Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

KORONAVÍRUS Ekonomiky štátov bojujú s krízou: Vírus zrušil všetky plány a bude ešte horšie

Krajiny zavádzajú rôzne ekonomické opatrenia. Zobraziť galériu (5)
Krajiny zavádzajú rôzne ekonomické opatrenia. (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA/BUDAPEŠŤ/VIEDEŇ - Hovorí sa, že dobrý hospodár si poradí aj v čase najväčšej krízy. Jednej takej teraz čelí celé ľudstvo. Od prepuknutia ochorenia Covid-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, sa nad svetovou ekonomikou dvíha obrovský varovný prst a je teraz len na jednotlivých krajinách, ako sa s týmto problémom popasujú. My sme sa pozreli na to, ako sa s novým nepríjemným fenoménom chcú vysporiadať naši susedia.

Česko

Začneme našimi bratmi zo západu. Česká republika v tejto chvíli eviduje viac ako 1 160 prípadov nového koronavírusu. Okrem toho krajina už včera zaznamenala aj prvú obeť tohto vírusu. Česká vláda v týchto dňoch z ekonomického dopadu hľadá možné riešenie aj v podpore firiem a podnikateľov. Podľa portálu idnes.cz sa hovorí až o 100 miliardách českých korún (3,7 miliardy eur) pre tieto subjekty. Okrem toho pripadá do úvahy aj ďalších 900 miliárd českých korún (33,3 miliardy eur), ktoré by mali slúžiť ako nepriama podpora cez garancie.

Český predseda vlády Andrej Babiš
Zobraziť galériu (5)
Český predseda vlády Andrej Babiš  (Zdroj: TASR/AP/Julien Warnand)

Český premiér Andrej Babiš chce pomoc ekonomického modelu postaviť na princípe Dánska. Dánsko počíta s tým, že vo firmách po tri mesiace uhradí 75 percent mzdy, ak nebudú prepúšťať. V Česku začala vláda program ministerstva práce na ochranu zamestnanosti prerokovávať v utorok. Podľa návrhu by štát mal namiesto zamestnávateľov zaplatiť ľuďom v nariadenej karanténe náhradu zárobku, doplatiť by mal aj ošetrenie počas uzavretia škôl.

"Pri priamej pomoci uvažujeme o kompenzáciu náhrad miezd, odpustení odvodov, finančných injekciách, skrátení pracovného týždňa. Všetko rozpracovávame. Nebude to hneď, ale sú to tie smery, ktorými chceme ísť," uviedol minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček.


Všetky ďalšie informácie sa dozviete na Facebook stránke Koronavírus Slovensko 2020 >>


Maďarsko

Maďarský predseda vlády Viktor Orbán zverejnil ekonomické opatrenia v súvislosti s koronavírusom ešte 18. marca. Tie majú zmierniť krízovú situáciu. Premiér Orbán podotkol, že v prvých siedmich dňoch stavu núdze vyhláseného v Maďarsku pre hrozbu šírenia nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 krízový štáb riešil zdravotnícke a epidemiologické opatrenia, teraz ale prišla chvíľa, keď vláda spravila krok dopredu a zaoberala sa už aj ekonomickými súvislosťami danej situácie. V Maďarsku je momentálne potvrdených viac ako 160 prípadov novej nákazy.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (5)
Maďarský premiér Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/AP/Julien Warnand)

Vláda okrem iného rozhodla, že súkromné osoby a podnikatelia budú mať pozastavené splácanie úverov do konca tohto roka. Odvetvia, ktoré sa dostanú vplyvom epidemiologickej krízy do problémov, dostanú úľavy vo forme čiastočného či úplného odpustenia odvodov. Podľa Orbána ide o prvé opatrenia, ktoré kabinet spresní vo štvrtok a po ktorých budú nasledovať aj ďalšie.

Poľsko

V rovnaký deň (18. marca) zareagovala aj poľská strana. Tam sa totiž plánuje balík opatrení v hodnote až 47 miliárd eur, aby zmiernil negatívne ekonomické dôsledky koronavírusu. O opatreniach informovali prezident Andzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki.

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (5)
Poľský prezident Andrzej Duda  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Podľa ČTK a agentúry Reuters budú tieto opatrenia zahŕňať kroky na podporu podnikov a zamestnancov a tiež investície do infraštruktúry a zdravotnej starostlivosti. Pôjde napríklad o pomoc pri vyplácaní miezd, odkladania platieb sociálnych poistení či ponúk rôznych úverových záruk, v hre sú aj mikropôžičky pre podniky.

Premiér Morawiecki chce tiež bojovať proti zvyšovaniu cien. „Treba dať Poliakom nádej, že sa situácia obráti k lepšiemu,“ povedal ale s tým, že táto kríza môže mať výraznejšie dôsledky ako kríza z roku 2008. Rovnako ako my, aj Poľsko plánovalo pristúpiť k vyrovnanému rozpočtu, čo sa ale podľa prezidenta Dudu asi nesplní. V Poľsku je už viac ako 600 prípadov nakazených.

Rakúsko

Rakúsko sa zaviazalo poskytnúť vládnu pomoc vo výške 4 miliardy eur na riešenie ekonomických dopadov krízy spôsobenej koronavírusom, informovala agentúra DPA.

Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (5)
Sebastian Kurz  (Zdroj: TASR/AP Photo/Ronald Zak)

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vyhlásil, že koronavírusový krízový fond bude určený na podporu spoločností a zamestnancov, ktorí boli nútení prejsť na systém vyplácania hodinovej mzdy alebo prišli o prácu kvôli prepuknutiu epidémie nového koronavírusu v krajine.

Kurz tiež potvrdil, že rakúska vláda v prípade potreby pristúpi k znárodneniu kľúčových firiem. Minister financií Gernot Bluemel povedal, že koronavírusový fond "potopí plány krajiny dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v roku 2020".

Viac o téme: EkonomikaOpatreniaMaďarskoPoľskoRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu