Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nespokojných Rusov pandémia nezastavila: V regiónoch sa konali protesty proti ústavným zmenám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Photo via AP)

MOSKVA - Aj napriek pandémii nového koronavírusu vyšli do ulíc ruských miest stovky ľudí, aby protestovali proti zmenám ústavy, ktoré umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Informovala o tom v nedeľu rozhlasová stanica Echo Moskvy.

V Krasnojarsku prišlo na námestie na Tereškovovej ulici asi 200 občanov. Práve poslankyňa ruskej Štátnej dumy a prvá žena vo vesmíre Valentina Tereškovová predložila poslancom návrh, aby sa Putinovi jeho prezidentské mandáty "vynulovali". Putin s tým súhlasil za predpokladu, že návrh odobrí aj ústavný súd.

Radnica v Krasnojarsku podľa organizátorov navrhla odložiť míting pre hroznu koronavírusu, čo však odmietli. V Novosibirsku proti novelizácii ústavy protestovalo viac ako 40 ľudí. V Kaliningrade sa konala séria demonštrácií s jedným účastníkom. Zhromaždenia sa tiež konali v Rostove na Done, Čite, Komsomolsku na Amure, Perme, Iževsku, Jekaterinburgu, Ťumeni a Kazani.

V Moskve a Petrohrade sú takéto hromadné podujatia obmedzené alebo zakázané. Návrh zákona o zmenách v ústave bude platný, ak ho odobria dve tretiny regionálnych parlamentov. Okrem toho sa k nemu vyjadria aj samotní občania, a to v ľudovom hlasovaní naplánovanom na 22. apríla. Putin však nevylúčil, že pre pandémiu koronavírusu bude odložené.

Viac o téme: ProtestyRegiónyRuskoMoskvaVladimir Putinústavné zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu