Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko čaká zmena ústavy: Zákon schválila už aj Rada federácie

Štátna duma, ktorá je dolnou komorou parlamentu odobrila zákon o zmene o ústavy. Na snímke tabuľa s výsledkom hlasovania v Moskve
Štátna duma, ktorá je dolnou komorou parlamentu odobrila zákon o zmene o ústavy. Na snímke tabuľa s výsledkom hlasovania v Moskve (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruská Rada federácie, horná komora parlamentu, schválila v stredu zákon o zmene o ústavy. Informovala o tom agentúra TASS.

Skôr v priebehu dňa zákon odobrila aj Štátna duma, ktorá je dolnou komorou parlamentu. Novela ústavy stanovuje najviac dve funkčné obdobia pre prezidenta. Súčasnej hlave štátu však dovoľuje opäť kandidovať. Agentúra AFP uvádza, že pravdepodobne najdôležitejšou zmenou je vynulovanie limitu počtu funkčných období prezidenta Vladimira Putina. Valentina Tereškovová, poslankyňa za vládnucu stranu a prvá žena vo vesmíre, ju pritom navrhla iba v utorok.

Novela zavádza takisto obmedzenia pre vyšších úradníkov, sociálne záruky pre obyvateľov, rozširuje právomoci parlamentu a povyšuje vnútroštátne právo nad medzinárodné dohody. Zákonodarcovia do ústavy pridali zmienku o Bohu a ruskom jazyku, ako o jazyku občanov štátu. Nový bude aj spôsob budúcej novelizácie ústavy a implementácie zmien v ústave. Zmenu ruskej ústavy inicioval v januári prezident Putin.

Viac o téme: HlasovanieRuskoMoskvaZmena ústavyŠtátna duma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu