Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koronavírus vyčíňa aj v Rakúsku: Potrebujú opatrovateľky zo Slovenska a armádu v uliciach

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz Zobraziť galériu (3)
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ – Rakúska národná rada má prvého pozitívne testovaného politika, je ním poslanec Johann Singer. V Rakúsku je už 2 388 prípadov. Mimoriadne opatrenia vrátane zákazu pohybu platia u našich susedov minimálne do 13. apríla.

„Vydržte!“ vyzval v piatok kancelár Sebastian Kurz obyvateľov Rakúska. „Toto je maratón.“ Cieľom mimoriadnych opatrení je znížiť rast počtu infikovaných na jednociferné číslo denne. Zatiaľ sa to však Rakúsku veľmi nedarí. Počet chorých sa zvyšuje raketovou rýchlosťou. V piatok o 15.00 h. ich bolo 2 388 a 6 obetí koronavírusu.

Opatrenia sa môžu postupne uvoľňovať iba vtedy, ak sa miera rastu počtu nakazených udrží nízko. Kurz vysvetľuje, že ide najmä o udržanie zdravotníckeho systému, konkrétne aby bolo v nemocniciach čo najmenej pacientov s koronavírusom. Ak sa tam naň lieči príliš veľa ľudí, mohli by zomrieť aj „bežní“ pacienti, pretože sa o nich jednoducho nebude mať kto starať. V súčasnosti Rakúsko nakupuje prístroje na pľúcnu ventiláciu, ktoré potrebujú pacienti s koronavírusom. Zdravie zdravotníckych pracovníkov je však nevyhnutné, zdôraznil rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober.

Koronavírus vyčíňa aj v
Zobraziť galériu (3)

Ministri zahraničných vecí rokujú o zabezpečení takzvaných 24-hodinových zdravotných sestier (celodenná starostlivosť o chorých, pozn. red.) zo Slovenska, Maďarska a Slovinska. Pre ne platia pravidlá pre vstup rovnako ako pre všetkých ostatných: zdravotné osvedčenie, ktoré nie je staršie ako štyri dni, alebo karanténa. Niektoré opatrenia budú trvať týždne, iné celé mesiace.

V rakúskom parlamente sa menilo približne 40 zákonov. Na to, aby každodenný život obmedzený koronavírusom fungoval čo najlepšie, je potrebné rozhodnúť a zabezpečiť právne opatrenia. „Vieme, že existuje veľa neistôt,“ priznáva Kurz, „ale robíme správnu vec.“ Odborníci tvrdia, že tieto opatrenia rýchlo nadobudnú účinnosť a čísla to už dokazujú. V školách je menej ako 5 percent študentov, preprava verejnou dopravou sa výrazne znížila. Ekonomika funguje v tzv minimálnom režime. Väčšina škôl zostáva zatvorená rovnako ako gastronómia a obchod s výnimkou supermarketov, lekární a drogérií. Obmedzenie pohybu sa vzťahuje aj na obdobie po Veľkej noci.

Koronavírus vyčíňa aj v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Bergamo Giornale)

Veľmi vážna situácia v susednom Taliansku by mala motivovať Rakúšanov, aby sa držali represívnych opatrení. Vo Viedni sa hovorí o dramatických scénach v Taliansku. Mŕtvoly z Bergama na severe Talianska sa musia prevážať na juh, pretože v domácej lokalite už nie je miesto, kam by ich pochovali.

Krízovú infraštruktúru bude v najbližších týždňoch strážiť 3 200 vojakov.

Viac o téme: OpatrovateľkyViedeňSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu