Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hromadné znásilnenie a vražda mladej študentky: Štyria muži odsúdení na trest smrti boli obesení

Štyria muži odsúdení na trest smrti za hromadné znásilnenie boli obesení Zobraziť galériu (3)
Štyria muži odsúdení na trest smrti za hromadné znásilnenie boli obesení (Zdroj: SITA/AP/Manish Swarup)

NAÍ DILLÍ - V Indii popravili v piatok obesením štyroch páchateľov hromadného znásilnenia a vraždy mladej študentky, ktorú napadli v roku 2012 v autobuse v indickej metropole Naí Dillí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Štvoricu mužov obesili v piatok ráno o 5.30 h miestneho času vo väznici Tihar v hlavnom meste Indie Naí Dillí, ako pre agentúru AFP potvrdil jej riaditeľ. Ide o prvý trest smrti vykonaný v Indii od roku 2015. Indický prezident Rám Náth Kóvind odsúdeným odmietol udeliť milosť po tom, čo ich žiadosti o prehodnotenie verdiktu nevyhovel ani tamojší najvyšší súd.

Obeťou gangu šiestich násilníkov sa stala 23-ročná študentka fyzioterapie, ktorú napadli 26. decembra 2012, keď cestovala domov autobusom spolu s priateľom. Jej telo muži následne nechali na okraji cesty. Študentka zraneniam podľahla po dvoch týždňoch v nemocnici v Singapure, kam bola prevezená v snahe zachrániť jej život.

Štyria muži odsúdení na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Manish Swarup)

Piaty muž, ktorý na študentku zaútočil, spáchal samovraždu vo väzenskej cele a šiesty z nich, ktorý mal v čase spáchania skutku 17 rokov, si odsedel tri roky v zadržiavacom centre pre mladistvých. Tragický násilný čin vyvolal v Indii množstvo celoštátnych protestov a demonštrácií, ako aj medzinárodné odsúdenie násilia páchaného na ženách. India v nadväznosti na tento čin schválila nové zákony proti sexuálnemu násiliu vrátane trestu smrti za znásilnenie v určitých prípadoch.

Zdvojnásobili sa napríkald tresty odňatia slobody za znásilnenie na 20 rokov a kriminalizoval sa voyeurizmus, prenasledovanie a obchodovanie so ženami. Indickí zákonodarcovia tiež schválili zníženie veku, v ktorom je v prípade spáchania závažných trestných činov možné súdiť maloletú osobu ako dospelého, a to z 18 na 16 rokov.

Štyria muži odsúdení na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Manish Swarup)

V roku 2018 bolo v Indii nahlásených 34.000 znásilnení, ako vyplýva z oficiálnych údajov. Predpokladá sa však, že tie sú značne poddimenzované.

Viac o téme: PopravaŠtudentkaIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu