Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Vedci odhalili, ktorá krvná skupina je najnáchylnejšia na COVID-19, máte ju tiež?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING – Ktorá krvná skupina je najnáchylnejšia na nový koronavírus? Čínski vedci, ktorí odobrali vzorku krvi viac než dvetisíc nakazeným, už poznajú odpoveď. Zdôrazňujú však potrebnosť ďalších výskumov.

Čínski vedci sa vo svojej najnovšej štúdii zamerali na krvné skupiny ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusovou infekciou. Výskumníci porovnávali krvné skupiny 2173 pacientov z Wu-chanu a Šen-čenu s 3694 zdravými ľuďmi z Wu-chanu, ktorý sa pokladá za kolísku ochorenia COVID-19.

Čítajte aj: Vedci preverovali pôvod nového koronavírusu! Výsledok je tvrdou ranou konšpirátorom

Ako sa ukázalo, jedinci s áčkovou krvnou skupinou sú najohrozenejší. „Osoby s krvnou skupinou A pravdepodobne potrebujú zvýšenú ochranu pred vírusmi, aby sa u nich zminimalizovala šanca infikovať sa,“ skonštatovali experti. Tí však upozorňujú, že výsledky štúdie sú nateraz len predbežné, pričom sú nutné ďalšie výskumy.

KORONAVÍRUS Vedci odhalili, ktorá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ľudí s krvnou skupinou A súčasne upokojujú, aby nepanikárili. „To však neznamená, že sa stopercentne nakazíte. Dodržiavajte dôkladnú hygienu,“ podčiarkli vedci.  

Z 206 pacientov, ktorí vo Wu-chane podľahli ochoreniu COVID-19, malo až 85 krvnú skupinu A. Z nakazených osôb s krvnou skupinou 0 neprežilo 52. Vedci tiež podotýkajú, že vyliečení pacienti s krvnou skupinou A potrebujú agresívnejšiu liečbu než iní uzdravení.

Viac o téme: NákazaCOVID-19Krvná supinaRiziko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu