Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trest smrti za zabitie 19 hendikepovaných osôb: Japonec ich považoval za bremeno spoločnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikia.com)

TOKIO - Na trest smrti obesením odsúdil v pondelok japonský súd bývalého ošetrovateľa, ktorý v roku 2016 počas najhoršieho masového útoku v povojnových dejinách krajiny zabil nožom 19 handicapovaných osôb a množstvo ďalších zranil. Informovala o tom agentúra AP.

Miestny súd v Jokohame odsúdil Satošiho Uemacu (30) za viacnásobné zabitie ako aj za ublíženie na zdraví, ktoré spôsobil 24 obyvateľom ústavu pre osoby so zdravotným postihnutím v japonskom meste Sagamihara a ich dvom ošetrovateľom. Uemacu neprejavil nad svojim skutkom ľútosť a priznal sa k nemu. Ošetrovateľ chcel podľa svojich slov pomôcť svetu tým, že ho zbaví ľudí, ktorých považoval za bremeno.

Súdne pojednávanie sa podľa agentúry zameriavalo najmä na Uemacuov duševný stav v čase útoku. Sudca odmietol požiadavku obhajoby, aby bol Uemacu oslobodený, keďže v čase útoku nebol príčetný z dôvodu predávkovania marihuanou. Prokuratúra však trvala na tom, že príčinou vrážd nebola marihuana, ale útočníkove predsudky a skúsenosti s prácou v ústave.

Uemacua podľa jeho vlastných slov inšpiroval nacistický vodca Adolf Hitler, ktorý vnímal vraždenie handicapovaných osôb ako cestu k vytvoreniu rasy nadľudí. Ľudskoprávne organizácie v súvislosti s týmto prípadom poukazujú na pretrvávajúce predsudky voči postihnutým osobám v japonskej spoločnosti. Japonsko má jednu z najnižších mier násilných trestných činov spomedzi vyspelých krajín sveta a útoky s použitím zbraní akéhokoľvek druhu sú tam výnimočné.

K jednému z najkrvavejších útokov nožom došlo 8. júna 2001, keď muž ubodal na smrť v základnej škole v meste Ikeda osem detí. Na deň presne o sedem rokov neskôr v rušnej tokijskej štvrti Akihabara muž najprv vrazil nákladným autom do davu ľudí a po vystúpení z vozidla začal okoloidúcich bodať dýkou. Zabil pritom sedem ľudí a desať zranil.

Po tomto incidente v Japonsku zakázali držanie dvojsečných nožov s čepeľou dlhšou ako 5,5 centimetra. Za porušenie zákazu hrozí trest až tri roky väzenia. V Japonsku však rastie počet prípadov útokov na bezbranných ľudí. Napríklad vo februári 2016 bol zatknutý bývalý zamestnanec domova dôchodcov, ktorý mal zhodiť z balkóna jeho 87-ročného obyvateľa. Muž sa tiež priznal, že rovnakým spôsobom zabil dvoch dôchodcov v roku 2014. Zaznamenané boli i prípady, keď rodinní príslušníci zavraždili svojich chorľavých manželov alebo rodičov, trpiacich demenciou.

Viac o téme: ZabitieTrest smrtiHandicapovaníSúd JaponskoTokio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu