Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o Biely dom naberá na obrátkach: Ďalší zvrat v USA, senátorka (70) utŕžila debakel

Elizabeth Warennová Zobraziť galériu (3)
Elizabeth Warennová (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americká senátorka Elizabeth Warrenová odstúpila z boja o Biely dom. Rozhodnutie niekdajšej favoritky prichádza po neúspechu v "supervolebnom" utorku. Správu priniesla vo štvrtok spravodajská stanica CNBC. Progresívna senátorka minulé leto stála na čele niekoľkých prieskumov verejnej mienky. Odvtedy však jej podpora klesala.

Počas "supervolebného" utorku, keď sa demokratické primárky konali v 14 štátoch, sa jej nepodarilo vyhrať ani v jedinom. V svojom domácom štáte Massachusetts skončila až tretia - za bývalým viceprezidentom Joeom Bidenom a senátorom Berniem Sandersom.

Nedarilo sa jej už v úvodných piatich primárkach. Po treťom mieste z Iowy klesla na štvrté miesto v New Hampshire a Nevade. V Južnej Karolíne skončila až piata. V stredu z boja o prezidentskú nomináciu odstúpil miliardár Michael Bloomberg. Ešte pred utorkom sa vzdala senátorka z Minnesoty Amy Klobucharová a bývalý starosta South Bend v Indiane Pete Buttigieg.

Mike Bloomberg
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Matias J. Ocner/Miami Herald via AP)

Najväčšími favoritmi na zisk demokratickej nominácie sú Joe Biden a Bernie Sanders. Biden v utorok zvíťazil v celkom desiatich štátoch a v počte delegátov sa posunul na prvé miesto pred progresívneho senátora z Vermontu Sandersa. Klobucharová, Buttigieg aj Bloomberg po svojom odstúpení podporili Bidena. Koho podporí Warrenová, nebolo bezprostredne po jej odstúpení známe.

Warrenová nie je zatiaľ pripravená podporiť niektorého z kandidátov

Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová, ktorá vo štvrtok odstúpila z boja o Biely dom, vyhlásila, že nie je zatiaľ pripravená podporiť niektorého zo zostávajúcich kandidátov. Správu priniesla agentúra AFP.

Elizabeth Warennová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Eric Gay)

"Nie dnes," odpovedala na otázku, či podporí senátora Bernieho Sandersa alebo bývalého viceprezidenta Joea Bidena. "Nemusíme sa rozhodnúť v túto minútu," vyhlásila. "Chcem si nechať trochu času a hlbšie nad tým porozmýšľať."

Viac o téme: VoľbyUSAElizabeth Warennová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu