Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pompeo vyzval Irán, aby prepustil Američanov, ktorých zadržiava

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v utorok Irán, aby ihneď prepustil zadržiavaných amerických občanov v súvislosti so šírením epidémie nového koronavírusu v islamskej republike. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

"Spojené štáty budú iránsky režim považovať priamo zodpovedný za smrť každého Američana. Naša reakcia bude rázna," povedal Pompeo vo zverejnenom stanovisku. Podľa jeho slov Irán pokračuje v zatýkaní mnohých Američanov "bez akejkoľvek príčiny a oprávnenia". Jeho vyjadrenie prichádza po tom, ako Irán v pondelok dočasne prepustil 70.000 väzňov v snahe bojovať proti šíreniu nového koronavírusu v preplnených väzniciach.

Pompeo uviedol, že každý štát, ktorý uvažuje o humanitárnej pomoci Iránu, by sa mal usilovať o recipročné gesto Teheránu a žiadať o prepustenie všetkých väzňov s dvojakým občianstvom a inej štátnej príslušnosti. Irán patrí ku krajinám najviac zasiahnutým novým koronavírusom. Epidémia si v Iráne vyžiadala najmenej 291 úmrtí. Za posledných 24 hodín bolo v krajine zaznamenaných ďalších 881 prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 8042.

Javaid Rehman, expert OSN na ľudské práva v Iráne, v pondelok potvrdil, že sa vírus šíri v iránskych väzniciach, pričom vážne obavy vyvoláva ich preplnenosť, zlé stravovanie a nedostatočná hygiena.

Viac o téme: USAIránMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu