Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trumpove hrozby nezostali bez odozvy: Veliteľ revolučných gárd varuje USA pred ráznou reakciou Iránu

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

TEHERÁN - Veliteľ iránskych revolučných gárd generál Hosejn Salámí varoval vo štvrtok Spojené štáty pred "ráznou odpoveďou" Iránu v reakcii na vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v stredu nariadil armáde v prípade ohrozenia zničiť iránske lode. Píše o tom agentúra AFP.

"Sme úplne odhodlaní a myslíme to vážne... že po každej akcii Spojených štátov bude nasledovať naša rázna reakcia, ktorá bude pohotová a rýchla," uviedol Salámí v iránskej štátnej televízii. Zároveň dodal, že rovnako aj iránske námorné sily majú príkaz zaútočiť na americké jednotky, ak ohrozia bezpečnosť iránskych lodí alebo bojových plavidiel.

Napätie medzi Iránom a USA začalo opäť eskalovať minulý týždeň, keď sa 11 menších ozbrojených plavidiel iránskych revolučných gárd v severnej časti Perzského zálivu tesne priblížilo k lodiam amerického vojenského námorníctva, ktoré v tejto oblasti vykonávali cvičenie. Gardy, naopak, v nedeľu americké námorníctvo obvinili z "neprofesionálneho a provokatívneho správania", ktoré narušilo ich vlastné cvičenie.

Revolučné gardy v stredu zároveň oznámili, že prvýkrát úspešne vypustili na obežnú dráhu Zeme vojenskú družicu. Vypustene družice však bezprostredne nepotvrdila žiadna nezávislá strana. Vzájomné vymieňanie odkazov však pokračuje aj naďalej. Vo štvrtok hovorca iránskej armády v rozhovore pre agentúru ISNA uviedol, že Donald Trump by sa mal namiesto vyhrážok sústrediť na zachraňovanie vlastnej krajiny pred "závažnou krízou" spôsobenou koronavírusom.

Irán a Spojené štáty sa dostali na pokraj vojny po útoku amerického dronu v Iraku, pri ktorom bol 3. januára usmrtený veliteľ jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Irán reagoval raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci.

Irán si po Trumpových hrozbách predvolal švajčiarskeho veľvyslanca

Irán si predvolal švajčiarskeho veľvyslanca v Teheráne v súvislosti s hrozbami amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu iránskych lodí. Teherán a Washington už viac ako 40 rokov nemajú vzájomné diplomatické vzťahy, takže záujmy USA v Iráne zastupuje Švajčiarsko, píše agentúra DPA. "(Švajčiarskemu) veľvyslancovi sme tlmočili, že Irán ostro odsudzuje nepriateľské a výhražné výroky amerického prezidenta... a že opätuje akýkoľvek prípadný útok v Perzskom zálive," povedal vo štvrtok hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví.

Trump uverejnil v stredu na Twitteri príspevok, v ktorom tvrdil, že prikázal americkej armáde zničiť akékoľvek iránske plavidlo, ktoré by obťažovalo lode amerického vojenského námorníctva. Americké ministerstvo obrany (Pentagón) neskôr uviedlo, že americká armáda považuje Trumpov tvít za odkaz iránskemu režimu, čím naznačilo, že lode amerického námorníctva hliadkujúce v Perzskom zálive v skutočnosti nedostali žiaden nový príkaz.

Músaví vyzval USA, aby rešpektovali a dodržiavali predpisy medzinárodnej lodnej prepravy, a aby sa radšej venovali vlastným vojakom, ktorí sú nakazení koronavírusom. Na Trumpove slová reagoval vo štvrtok na Twitteri aj iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf: "Americkí vojaci nemajú čo hľadať na mieste, ktoré leží 7000 míľ od ich domova." Spojené štáty nemajú iránske loďstvo v Perzskom zálive provokovať, varoval Zaríf.

Jedenásť menších ozbrojených plavidiel Iránskych revolučných gárd sa minulý týždeň v severnej časti Perzského zálivu tesne priblížilo k lodiam amerického vojenského námorníctva, ktoré v tejto oblasti vykonávali cvičenie. Americké ministerstvo obrany uviedlo, že Iránci sa dopustili "nebezpečných a provokatívnych činov", pri ktorých hrozila zrážka alebo aj horšie následky. Iránske revolučné gardy naopak obvinili americké vojenské námorníctvo z "neprofesionálneho a provokatívneho správania", ktoré narušilo ich vlastné cvičenia.

Viac o téme: VarovanieOdvetaUSADonald TrumpIránRevolučné gardyHosejn Salámí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu