Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ruské oslavy víťazstva v druhej svetovej vojne: Peskov oznámil, že Trump do Moskvy nepríde

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

MOSKVA - Spojené štáty informovali Rusko prostredníctvom diplomatických kanálov o tom, že prezident Donald Trump nepríde do Moskvy na oslavy 75. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne. Informoval o tom v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Boli sme informovaní cez diplomatické kanály, že prezident (USA) nepríde," povedal Peskov novinárom a dodal, že Kremeľ zatiaľ nevie, kto bude Spojené štáty na oslavách zastupovať. Tlačová agentúra TASS pripomína, že slávnostná prehliadka k 75. výročiu víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne sa bude konať 9. mája v Moskve.

Pozvanie poslali Trumpovi, britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, lídrom Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) či členských štátov Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS). Lídri Indie, Kuby, Francúzska, Českej republiky, Venezuely, Bieloruska, Arménska a Bulharska už svoju účasť potvrdili.

Ruský prezident Vladimir Putin sa v exkluzívnom rozhovore pre TASS vyjadril, že do Moskvy by mali na oslavy prísť lídri spriaznených štátov. Na otázku, aká dôležitá bude účasť zahraničných lídrov, odpovedal, že to "nebude vôbec dôležité", pretože "to je naša oslava".

Viac o téme: Výročie2. svetová vojnaDonald TrumpMoskvaDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu