Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pompeo na rokovaní v Afganistane: Bezvýchodisková situácia, USA znížia pomoc o miliardu dolárov

Mike Pompeo a Abdulláh Abdulláh Zobraziť galériu (2)
Mike Pompeo a Abdulláh Abdulláh (Zdroj: SITA/AP/Sepidar Palace )

WASHINGTON - Spojené štáty v tomto roku znížia svoju pomoc pre Afganistan o miliardu dolárov. V noci na utorok to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo po tom, ako sa mu nepodarilo presvedčiť afganského prezidenta Ašrafa Ghaního a jeho politického súpera Abdulláha Abdulláha. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

Washington je podľa Pompea pripravený znížiť o rovnakú sumu pomoc pre Afganistan aj pre rok 2021. Šéf americkej diplomacie to vyhlásil na ceste do vlasti po návšteve Kábulu, kde sa pokúsil ukončiť bezvýchodiskovú situáciu v Afganistane, v dôsledku ktorej sa odložil začiatok vnútropolitických mierových rozhovorov, ku ktorým by mali byť prizvaní aj zástupcovia Talibanu.


Nenechajte si ujsť Paci Pac a kamaráti - Online koncert #2


Tieto mierové rozhovory sa považujú za podstatný ďalší krok pri napĺňaní mierovej dohody, súčasťou ktorej je odsun amerických jednotiek z krajiny. Pompeo v Kábule rokoval aj s Abdulláhom Abdulláhom, ktorý si po vlaňajších prezidentských voľbách nárokuje na úrad prezidenta. Jeho pokus presvedčiť Ghaního a Abdulláha, aby vytvorili "inkluzívnu vládu", však stroskotal.

Zlyhanie poškodilo vzťahy

Spojené štáty "hlboko ľutujú", že Ghaní a Abdulláh "neboli schopní dohodnúť sa na inkluzívnej vláde", uviedol Pompeo s tým, že "ich zlyhanie poškodilo americko-afganské vzťahy a hanobí tých Afgancov, Američanov a koaličných partnerov, ktorí obetovali svoje životy". Prezidentské voľby sa v Afganistane konali 28. septembra 2019.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Za ich víťaza bol oficiálne vyhlásený Ghaní, s čím však nesúhlasil jeho hlavný rival Abdulláh, ktorý začiatkom marca zložil prezidentskú prísahu - v tom istom čase ako Ghaní. Spojené štáty podpísali 29. februára s afganským militantným hnutím Taliban dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu.

 Dohoda má viesť k dialógu medzi Talibanom a vládou v Kábule. Tá mala ešte pred začiatkom vnútroafganských rokovaní prepustiť 5000 väznených členov Talibanu, čo však neurobila. Ghaní tento mesiac podpísal dekrét, podľa ktorého by vláda do začiatku rokovaní prepustila 1500 talibov a zvyšných 3500 až v ďalšej etape.

Viac o téme: USADonald TrumpAfganistanMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu