Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragédia v Rakúsku: Pád lavíny v Alpách si vyžiadal päť obetí, ide o Čechov

Dachstein
Dachstein (Zdroj: pixabay.com / Julius_Silver)

GMUNDEN - Obeťami nedeľňajšieho pádu lavíny v horskom masíve Dachstein ležiacom v rakúskych Alpách sú piati Česi. Potvrdil to Michal Dudáš z českého ministerstva zahraničných vecí, informoval webový portál spravodajskej televízie ČT24.

Obrovská lavína so šírkou 200 metrov a dĺžkou 400 metrov sa spustila okolo 9.30 h vo výške 2800 metrov nad morom, uviedol Christoph Preimesberger, šéf horskej záchrannej služby v spolkovej krajine Horné Rakúsko, ktorého citoval denník Kurier. Lavína zasypala päťčlennú skupinu v momente, keď stúpali na snežniciach neďaleko horskej chaty Seethaler Hütte. Prvé záchranárske jednotky boli na mieste nešťastia do 15 minút. "Keďže policajný vrtuľník náhodou zbadal padajúcu lavínu, mohli sme rýchlo zareagovať," povedal Preimesberger. Všetky obete spod snehu vyhrabali do 30 minút. Ich telá boli následne prevezené na identifikáciu do mesta Hallstatt, uviedla miestna polícia.

V uplynulých dňoch zaznamenali v tejto alpskej oblasti silný vietor a výrazné sneženie, čo podľa Preimesbergera viedlo k spusteniu lavíny. V posledných rokoch sa ľadovec v Hallstatte výrazne roztápa, čo spôsobilo, že jeho časť na mieste, kde došlo k pádu lavíny, je teraz omnoho strmšia. V nedeľu prišiel o život pri páde lavíny v oblasti alpského vrcholu Grossglockner 33-ročný policajt z Korutánska, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na riaditeľstvo spolkovej polície. Muž bol spolu s ďalšími 20 účastníkmi na alpskom výcvikovom kurze. Okolo 11.30 h ho zasiahla malá lavína, na čo utrpel ťažké poranenia a na mieste zomrel. Nikto ďalší zranenia neutrpel, povedal pre APA hovorca miestnej polície Rainer Dionisio.

Viac o téme: PádObeteLavínaRakúskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu