Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Frontex je v stave vysokej pohotovosti: Príčinou je situácia na hraniciach s Tureckom

Riaditeľ Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabrice Leggeri
Riaditeľ Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabrice Leggeri (Zdroj: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) vyhlásila stav "vysokej pohotovosti" na hraniciach EÚ s Tureckom, ktoré sa snažia prekročiť tisíce migrantov, a poskytuje podporu pohraničníkom v Grécku. Oznámila to v nedeľu hovorkyňa Frontex-u, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

"Zvýšili sme úroveň pohotovosti pre všetky hranice s Tureckom na vysokú," povedala nemenovaná hovorkyňa. Frontex podľa nej zároveň dostal žiadosť gréckych orgánov o "dodatočnú podporu", pričom "už podnikol kroky na preskupenie technického vybavenia a dodatočných príslušníkov".

Turecko v posledných dňoch umožnilo tisícom migrantov, aby sa voľne presunuli k hraniciam s Gréckom a Bulharskom - dvoma členskými krajinami EÚ. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Ankara migrantom "otvorila dvere", a odkázal EÚ, že "by mala dodržať svoje prísľuby".

Podľa AFP ide zo strany Erdogana o pokus vyvinúť nátlak na EÚ a jej členov, ktorí sú zároveň súčasťou NATO, aby podporili Turecko v prebiehajúcej vojenskej operácii v Sýrii. Frontex uviedol, že situáciu pozdĺž hraníc Grécka a Bulharska s Tureckom dôkladne sleduje a zvažuje "ďalšie spôsoby, ako podporiť krajiny EÚ hraničiace s Tureckom". Monitoruje pritom aj situáciu na Cypre, ktorého severná časť je pod kontrolou Turkov.

Pohraničná agentúra poznamenala, že už teraz poskytuje personál pre operácie v Grécku a Bulharsku. Približne 400 príslušníkov Frontex-u slúži na gréckych ostrovoch, zatiaľ čo menší kontingent je nasadený v regióne Evros pri pozemnej grécko-tureckej hranici. Ďalších 60 príslušníkov Frontex-u sa nachádza v súčasnosti v Bulharsku.

Viac o téme: MigrantiGréckoTureckoFrontex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu