Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zemetrasenie na východe Turecka: VIDEO Minimálne deväť mŕtvych, rozsiahle pátranie

Pri zemetrasení zomrelo sedem ľudí. Zobraziť galériu (4)
Pri zemetrasení zomrelo sedem ľudí. (Zdroj: SITA/IHA via AP)

ISTANBUL - V dôsledku zemetrasenia s magnitúdom 5,7, ktoré v nedeľu ráno udrelo v západnom Iráne, zomrelo v Turecku deväť ľudí.Turecký minister vnútra pôvodne informoval o siedmich mŕtvych, šéf rezortu zdravotníctva neskôr oznámil, že sa počet zvýšil.

Minister vnútra Süleyman Soylu ráno na tlačovej konferencii v Ankare povedal, že v okrese Baskule zomreli tri deti a štyria dospelí. Minister zdravotníctva Fahrettin Koca neskôr počet mŕtvych zvýšil na deväť a na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že 37 osôb sa zranilo. Deväť z nich je v kritickom, ale nie v život ohrozujúcom, stave.

Zemetrasenie zasiahlo desiatky dedín

Iránska tlačová agentúra IRNA informovala, že zemetrasenie zasiahlo 43 dedín v horskej oblasti Kotúr. Niektorí obyvatelia podľa nej utrpeli zranenia, ale nie sú v kritickom stave. Ako podľa agentúry AFP uviedla americká geologická služba USGS, epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo neďaleko iránskej dediny vzdialenej necelých desať kilometrov od hranice s Tureckom. 

Agentúra Anadolu informovala, že zemetrasenie spôsobilo škody vo viacerých dedinách v tureckej provincii Van. Guvernér iránskej provincie Západný Azerbajdžan pre agentúru IRNA uviedol, že niektoré z domov v tamojších dedinách boli čiastočne zničené, iné úplne. Dodal, že v oblasti postihnutej zemetrasením prebiehajú záchranné a pomocné operácie. Hovorca iránskych záchranárov pre AFP povedal, že zranenia tam utrpelo najmenej 25 ľudí.

Zemetrasenia dosiahlo magnitúdu 5,7.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/IHA via AP)

Viac o téme: MŕtviZemetrasenie TureckoIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu