Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odveta Turecka je tu: Útoky dronmi na severozápade Sýrie zabili 26 vojakov

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

DAMASK - Turecké útoky dronmi pripravili v sobotu o život najmenej 26 sýrskych vládnych vojakov a členov spriaznených milícií na severozápade Sýrie. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), na ktorú sa odvolali tlačové agentúry AFP a DPA.

K útokom došlo konkrétne na vidieku provincií Idlib a Aleppo, pričom turecké drony mierili na pozície síl sýrskeho režimu. V sobotu už skôr sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrážal odvetou za zabitie 33 tureckých vojakov pri náletoch Asadovej armády vo štvrtok v Sýrii. Ďalší, 34. turecký vojak neskôr podľahol zraneniam.

Sily sýrskeho režimu podporované Ruskom vedú od decembra vojenskú ofenzívu proti poslednej veľkej bašte povstalcov v  provincii Idlib na severozápade Sýrie, kde Turecko podporuje niektoré sýrske povstalecké, protirežimové skupiny.

Táto smrtiaca ofenzíva sýrskej armády spôsobila, že takmer milión ľudí, väčšinou žien a detí, ušiel zo svojich domovov a útočísk, uviedla OSN. SOHR dodalo, že v Idlibe zdokumentovalo aj smrť 14 bojovníkov libanonského šiitského hnutia Hizballáh, vrátane jedného Iránca.

Viac o téme: TureckoSýriaRecep Tayyip ErdoganDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu