Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kríza na severozápade Sýrie dosiahla desivú novú úroveň: Museli evakuovať dve nemocnice

Kríza na severozápade Sýrie dosiahla desivú novú úroveň. Zobraziť galériu (4)
Kríza na severozápade Sýrie dosiahla desivú novú úroveň. (Zdroj: SITA/SANA via AP)

DAMASK - Dve nemocnice v provincii Aleppo na severe Sýrie museli v pondelok evakuovať, keď ich zasiahli ruské nálety. Tlačovej agentúre DPA zo uviedol hovorca záchrannej organizácie Biele prilby Ibráhím al-Hadž.

Ruské bojové lietadlá podnikli osem za sebou nasledujúcich náletov na nemocnice al-Kinána a al-Fardús v oblasti mesta Dára Izza v západnej časti provincie Aleppo. Skupiny Bielych prílb odvážajú z nemocníc pacientov aj personál, dodal hovorca. Lekár zo Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) Mázin Kiwára spresnil, že nemocnica al-Fardús bola zasiahnutá priamo a dvaja členovia nemocničného personálu utrpeli ľahké zranenia. Medzitým sýrska armáda oznámila "oslobodenie" desiatok dedín a miest v západnej a severozápadnej vidieckej oblasti provincie Aleppo, čo je podľa predstaviteľov sýrskych ozbrojených síl výsledok série "sústredených vojenských operácií".

Vo vyhlásené vydanom sýrskou štátnou tlačovou agentúrou SANA sa uvádza, že armáda je odhodlaná pokračovať v týchto úspechoch dovtedy, kým nebude celé sýrske územie oslobodené od "teroristov". Tento termín používajú sýrske štátne médiá pre povstalcov bojujúcich proti vláde prezidenta Bašára Asada. Sýrska vláda a spojenecké Rusko spustili vlani rozsiahlu vojenskú operáciu s cieľom dobyť oblasti obsadené povstalcami v západnej časti provincie Aleppo a v provincii Idlib. Hoci Rusko a Turecko sa v januári dohodli na prímerí v tejto oblasti, sýrska armáda a spojenecké sily pokračujú v postupe cez Idlib.

Kríza na severozápade Sýrie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/SANA via AP)

Provládne jednotky v Sýrii skonsolidovali svoju kontrolu nad okolím Aleppa

Sýrska armáda v pondelok oznámila, že ovládla desiatky obcí na západ od Aleppa, pričom plánuje pokračovať v snahe zlikvidovať opozičné milície "všade, kde ich nájde,". Informovala o tom agentúra Reuters. Jednotky verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi sa za pomoci ruského letectva snažili vytlačiť povstalcov zo západných predmestí Aleppa a okolitých dedín už od začiatku roka. K rýchlemu postupu sýrskej armády v danej oblasti došlo po tom, ako provládne jednotky získali kontrolu nad celou strategickou diaľnicou M5, ktorá spája Aleppo s Damaskom. Ako napísala agentúra, ovládnutie dôležitej dopravnej tepny spájajúcej dve najväčšie mestá v krajine, predstavuje pre Asada značnú strategickú výhodu. Provládny denník al-Watan už informoval, že diaľnica M5 by mala byť pre civilné vozidlá sprístupnená do konca tohto týždňa.

Dôsledkom ofenzívy Asadových síl v provincii Idlib, ktorá predstavuje poslednú baštu povstalcov a islamistov v Sýrii, bolo podľa Reuters narušenie krehkej spolupráce medzi Ruskom, ktoré podporuje Asada a Tureckom, ktoré stojí na strane opozičných jednotiek. Predstavitelia oboch mocností sa stretli v pondelok po tom, ako Ankara opakovane požadovala ukončenie ofenzívy vládnych jednotiek a obnovenie prímeria medzi Asadom a povstalcami v Idlibe. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v tejto súvislosti vyhlásil, že "nie je možné nechať bez odpovede" pokračujúce útoky povstalcov na pozície sýrskej a ruskej armády. Šéf ruskej diplomacie zároveň zdôraznil, že ruské a turecké jednotky v Idlibe, "sú v  neustálom vzájomnom kontakte, pričom sledujú vývoj v danej oblasti a panuje medzi nimi úplné porozumenie".

Kríza na severozápade Sýrie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/SANA via AP)

Sýrska armáda však vo svojom stanovisku uviedla, že "bude pokračovať v posvätnej a šľachetnej úlohe, cieľom ktorej je zbaviť krajinu zvyškov teroristických organizácií". Situácia v Idlibe sa prudko zhoršila po tom, čo sa ruská a turecká armáda v polovici januára opäť pokúsili zaviesť tam režim prímeria, čo však tamojší povstalci využili na zintenzívnenie svojich útokov. Ich obeťami sa stal aj bližšie nespresnený počet vojenských expertov z Ruska a Turecka. Sýrska armáda v odvete za tieto útoky povstalcov podnikla protiútok a 5. februára dobyla mesto Sarákib neďaleko Idlibu.

Kríza na severozápade Sýrie dosiahla desivú novú úroveň

Boje na severozápade Sýrie vyhnali z domovov od začiatku decembra 900.000 ľudí, väčšinou ženy a deti. V pondelok o tom informovala Organizácia Spojených národov (OSN). Dôvodom obrovského vysídlenia obyvateľov je tamojšia ofenzíva sýrskeho režimu, podporovaná Ruskom. Tento údaj je o 100.000 vyšší oproti predchádzajúcemu počtu, ktorý OSN zaznamenala, pripomenula tlačová agentúra AFP. "Kríza na severozápade Sýrie dosiahla desivú novú úroveň," povedal šéf OSN pre humanitárne záležitosti a koordinátor núdzovej pomoci Mark Lowcock. Dodal, že vysídlené sú prevažne ženy a deti, ktoré sú "traumatizované a nútené spať vonku v mraze, pretože tábory sú už plné. Matky pália plasty, aby udržali deti v teple. Bábätká a malé deti v takejto zime zomierajú".

Územie provincie Idlib, vrátane niekoľkých oblastí susednej provincie Aleppo, je domovom pre približne tri milióny ľudí, pričom polovicu z nich tam vysídlili už skôr z iných častí Sýrie. Jednotky sýrskej armády vedú za ruskej leteckej podpory ofenzívu v Idlibe a oblastiach susediacich provincií Aleppo a Lázikíja od decembra minulého roka. Ofenzíva v Idlibe a okolitých oblastiach vyvolala dosiaľ najväčšiu vlnu vysídlenia obyvateľov počas občianskej vojny v Sýrii, Sýrske vládne sily podporované Ruskom, ale aj Iránom a libanonským šiitským hnutím Hizballáh majú v súčasnosti pod kontrolou viac než 70 percent územia Sýrie. Asad v nedeľu vyhlásil, že sýrsky ľud je "odhodlaný oslobodiť celú Sýriu".

Kríza na severozápade Sýrie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/SANA via AP)

Viac o téme: NáletyRuskoSýriaDamaskAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu