Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Napätie v Sýrii pokračuje: Nálet sýrskych síl usmrtil 29 tureckých vojakov, Ankara začala s odvetou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

ANKARA - Na 29 sa zvýšil počet tureckých vojakov, ktorí prišli o život počas štvrtkového leteckého útoku sýrskych vládnych síl v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Pri útoku utrpelo zranenia 39 vojakov, ktorých ošetrujú v tureckých nemocniciach. Informoval o tom v piatok ráno miestneho času guvernér tureckej provincie Hatay ležiacej neďaleko hraníc so Sýriou Rahmi Dogan.

Ako napísala agentúra DPA, Turecko z útoku obviňuje sýrsku vládu a prisľúbilo jej odvetu. "Na všetky známe ciele sýrskej vlády útočia turecké vzdušné a pozemné sily," povedal podľa agentúry AP Fahrettin Altun, hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s tým, že ide o reakciu na zabitých tureckých vojakov. Čierno-biele zábery zachytávajúce nálety na sýrske ciele odvysielali spravodajské stanice tureckej televízie.

Altun pripomenul, že výsledkom mimoriadneho stretnutia v súvislosti so situáciou v Idlibe, ktoré turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvolal vo štvrtok po útoku na svoj prezidentský komplex v Ankare, je, že "režim (sýrskeho prezidenta Bašára) Asada je zodpovedný za zabitie stoviek tisíc Sýrčanov". Altun vyzval medzinárodné spoločenstvo (najmä garantov tzv. astanského mierového procesu), aby si plnilo svoje povinnosti a zastavilo zločiny proti ľudskosti, ktorých sa v Sýrii dopúšťa tamojší režim. 

Rusko, Turecko a Irán — ako garanti tzv. astanského mierového procesu — v záverečnom vyhlásení prisľúbili prijatie konkrétnych opatrení na ochranu civilného obyvateľstva v provincii Idlib. Podľa údajov mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) zahynulo vo štvrtok počas náletov juhu Idlibu najmenej 34 tureckých vojakov. Turecko zaznamenalo vo štvrtok v tejto oblasti najvyšší počet úmrtí svojich vojakov za jeden deň, odkedy Ankara po prvý raz vstúpila do vojenského konfliktu v Sýrii v roku 2016. Od začiatku februára zahynulo v Idlibe najmenej 50 tureckých vojakov, pripomenula agentúra AP.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu telefonicky hovoril o aktuálnej situácii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Šéf NATO počas telefonátu "svojvoľný" letecký útok sýrskeho režimu odsúdil, ako vyhlásil v piatok jeho hovorca a vyzval na deeskaláciu v Sýrii, uviedla agentúra AFP. "Pán Stoltenberg odsúdil pokračujúce svojvoľné letecké útoky sýrskeho režimu a jeho spojenca Ruska v provincii Idlib a vyzval ich, aby ofenzívu zastavili, rešpektovali medzinárodné právo a podporili úsilie OSN o mierové riešenie," uviedol hovorca. Erdoganov hovorca Ibrahim Kalin, ktorý zastáva významnú funkciu v zahraničných záležitostiach, viedol rozhovory s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robertom O'Brienom.

OSN varovala pred eskaláciou konfliktu a vyzvala podniknúť okamžité kroky

Organizácia Spojených národov (OSN) vo štvrtok vyzvala podniknúť bezodkladné kroky v severozápadnej Sýrii a varovala, že riziko ešte väčšej eskalácie konfliktu rastie každou hodinou. Informovala o tom agentúra AFP. "Generálny tajomník (Antonio Guterres) opakuje svoju výzvu na okamžité prímerie a vyjadruje mimoriadne znepokojenie nad rizikom, ktoré pre civilistov predstavujú eskalujúce vojenské akcie," povedal vo vyhlásení hovorca OSN Stephane Dujarric. "Bez okamžitej akcie rastie každou hodinou riziko ešte väčšej eskalácie," dodal.

Napätie v Sýrii pokračuje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/SANA via AP)

Vyhlásenie OSN prišlo po tom, ako bolo v provincii Idlib na severozápade Sýrie počas leteckého útoku sýrskych síl zabitých najmenej 33 tureckých vojakov, ako uvádza aktuálny počet obetí agentúra DPA. Turecko medzitým prisľúbilo za usmrtenie svojich vojakov odvetu a uviedlo, že na všetky známe ciele sýrskej vlády útočia turecké vzdušné a pozemné sily. Guterres podľa slov jeho hovorcu situáciu sleduje s "veľkým znepokojením". "Generálny tajomník opakuje, že sýrsky konflikt sa nedá vyriešiť vojenským spôsobom," zdôraznil hovorca a vyzval na mierový proces, ktorý sprostredkuje OSN.

Sýrske vládne sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, v priebehu posledných dní dobyli niekoľko obcí v regióne okolo mesta Idlib, ktorý je poslednou významnou baštou povstalcov. Napriek dohodnutému prímeriu pokračovali sýrske sily v útokoch aj počas posledných týždňov, pričom prevzali kontrolu nad väčšími územiami.

NATO vyzvalo Rusko a sýrsky režim na ukončenie náletov

Severoatlantická aliancia (NATO) vyzvala v piatok Rusko a sýrsky režim prezidenta Bašára Asada na ukončenie náletov v provincii Idlib po tom, ako v ich dôsledku vo štvrtok zahynulo 33 tureckých vojakov. Informovala o tom agentúra AP.

"Spojenci odsudzujú pokračujúce bezohľadné nálety sýrskej vlády a Ruska v provincii Idlib. Vyzývam ich, aby ukončili svoju ofenzívu, rešpektovali medzinárodné právo a podporili snahu OSN o mierumilovné vyriešenie (konfliktu)," vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Šéf NATO ďalej apeloval na Moskvu a Damask, aby začali znova dodržiavať prímerie z roku 2018 a vyhli sa tak "zhoršovaniu otrasnej humanitárnej situácie v regióne". Všetkých 28 spojencov Turecka zároveň vyjadrilo Ankare svoju sústrasť v súvislosti so smrťou jeho vojakov.

Rusko tvrdí, že urobilo všetko pre bezpečnosť tureckých síl

Rusko urobilo všetko pre bezpečnosť tureckých síl na pozorovacích stanovištiach počas ofenzívy sýrskych vládnych jednotiek proti teroristickým formáciám v sýrskej provincii Idlib. Konštatovala v piatok Rada bezpečnosti Ruskej federácie (RB RF), ktorej predsedal prezident Vladimir Putin.

Napätie v Sýrii pokračuje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/SANA via AP)

"Ani jeden turecký vojak na týchto stanovištiach nebol v ohrození. K tragickým úmrtiam tureckých vojakov došlo na miestach, kde útočili teroristické formácie, medzi ktorými, mimochodom, je mnoho zahraničných žoldnierov vrátane občanov bývalého Sovietskeho zväzu," citoval z vyhlásenia RB RF hovorca Kremľa Dmitrj Peskov.

Podľa agentúry TASS Peskov dodal, že turecká strana napriek žiadostiam Ruska neinformovala o prítomnosti tureckých síl v oblasti.

Merkelová odsúdila útok v Sýrii

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila v piatok útok sýrskej armády v provincii Idlib na severozápade Sýrie, pri ktorom zahynulo 33 tureckých vojakov. Prezidenti USA a Turecka Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan vyzvali Sýriu a Rusko, aby zastavili ofenzívu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Kancelárka odsúdila bezohľadné útoky na turecké jednotky a vyzvala na ukončenie útočných operácií sýrskeho režimu a jeho podporovateľov," uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert. Stalo sa tak krátko po telefonickom rozhovore kancelárky s Erdoganom.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

Turecký líder medzitým telefonoval s Trumpom. "Dohodli sa na ďalších bezodkladných krokoch s cieľom zabrániť veľkej humanitárnej katastrofe, ktorá sa odohráva v provincii Idlib," vyplýva z vyhlásenia kancelárie tureckého prezidenta. Podľa vyhlásenia Bieleho domu Trump a Erdogan uviedli, že Rusko a Sýria by mali "zastaviť" vojenskú ofenzívu.

Viac o téme: Konflikt TureckoOSNSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu