Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Turecké sily zostrelili v Idlibe sýrske stíhacie bombardéry Su-24

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

DAMASK - Turecké sily zostrelili v nedeľu nad severozápadnou Sýriou dva stíhacie bombardéry typu Suchoj Su-24 patriace sýrskemu letectvu, ktoré predtým údajne zaútočili na turecké lietadlá. Vyplýva to z vyjadrení tureckého ministerstva obrany a sýrskych aktivistov, ktoré priniesli tlačové agentúry AFP a TASS.

Správy o zostrelení lietadiel nad územím sýrskej provincie Idlib prišli v čase, keď Ankara oznámila pokračovanie cezhraničných zásahov namierených proti sýrskemu vládnemu režimu v reakcii na nálet z minulého štvrtka, pri ktorom zahynulo vyše 30 tureckých vojakov. Turecký minister obrany Hulusi Akar hovoril v nedeľu o "úspešnom pokračovaní operácie Jarný štít", pričom upozornil, že Turecko nemá "želanie ani úmysel" dostať sa do stretu s Ruskom, ktoré podporuje ofenzívu sýrskych vládnych síl v Idlibe.

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že na územie pod kontrolou sýrskeho režimu sa zrútili dva suchoje, a to pravdepodobne po tom, ako na ne zaútočili turecké stíhačky typu F-16. Sýrska štátna tlačová služba SANA predtým informovala o útoku na sýrske lietadlá nad Idlibom, ktorých piloti sa však katapultovali s padákmi a vyviazli bez zranení. Sýrske sily podľa nej predtým zostrelili blízko mesta Sarákib v Idlibe turecký dron využívaný teroristickými skupinami.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP)

Turecké ministerstvo obrany vyhlásilo, že v Sýrii "boli zničené dva systémy protivzdušnej obrany", ktoré zostrelili turecký dron. "Dve lietadlá Su-24 režimu (sýrskeho prezidenta Bašára) Asada, ktoré zaútočili na naše lietadlá, boli zostrelené," doplnil rezort bez toho, aby sa k týmto zásahom priamo prihlásil.

Sýrske vládne sily podporované ruským letectvom začali vlani ofenzívu proti poslednej významnej bašte povstalcov, ktorou je región okolo mesta Idlib na severozápade krajiny. Turecko v tejto časti Sýrie podporuje určité povstalecké skupiny.

Najnovšie turecké útoky dronmi a delostrelecká paľba si podľa údajov SOHR vyžiadali od piatku životy 74 sýrskych vojakov a 14 spojeneckých bojovníkov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovoril v sobotu o zlikvidovaní vyše 2100 sýrskych vojakov a takmer 300 vojenských vozidiel vrátane 94 tankov. Tvrdil tiež, že zničené boli rôzne objekty vrátane zariadení na výrobu chemických zbraní a sklady chemických látok, čo však Damask poprel.

Viac o téme: ZostrelenieArmádaLietadláOfenzívaTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu