Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prímerie je blízko: Taliban sa dohodol s vládou a USA na obmedzení násilia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

KÁBUL - Afganské militantné hnutie Taliban na jednej strane a afganské a americké bezpečnostné sily na strane druhej sa pred možným podpísaním dohody o prímerí zaviazali na týždeň trvajúce "obmedzenie násilia". Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Obmedzenie násilia sa začne 22. februára o polnoci miestneho času (20.30 h SEČ) a bude trvať jeden týždeň," uviedol pre AFP hovorca afganskej Rady národnej bezpečnosti Džavíd Fajsal. Militantné hnutie Taliban prestalo útočiť na veľké mestá v snahe pokračovať v mierových rozhovoroch s USA, hoci boje v provinciách nezastavilo.

Washington a Taliban sa snažia dospieť k dohode, podľa ktorej by americké jednotky začali opúšťať Afganistan výmenou bezpečnostné záruky. Posledný veľký útok s 12 obeťami sa v afganskej metropole Kábul sa odohral v novembri. Atentátnici pri ňom použili minivan, ktorým vrazili do vozidla patriaceho súkromnej kanadskej bezpečnostnej firme GardaWorld prepravujúceho v čase rannej dopravnej špičky cudzincov.

NATO a Rusko privítali avizovanú dohodu 

Avizovanú historickú dohodu medzi Spojenými štátmi a afganským islamistickým hnutím Taliban privítali v piatok aj Severoatlantická aliancia a Rusko, informovali svetové agentúry. "Mohlo by to pripraviť pôdu pre rokovania medzi Afgancami, pre udržateľný mier a zabezpečiť, aby krajina už nikdy nebola bezpečným útočiskom pre teroristov," citovala šéfa NATO Jensa Stoltenberga agentúra AFP.

Podľa agentúry DPA dodal, že dohoda o obmedzení násilia bude "rozhodujúcou skúškou ochoty a schopnosti Talibanu". Osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov podľa AFP uviedol, že sa zúčastní sa slávnostnom podpise dohody 29. februára, ak bude pozvaný. "Bude to dôležitá udalosť pre mierový proces v Afganistane," dodal.

Viac o téme: DohodaNásiliePrímerieObmedzenieUSAAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu