Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Békešskej župe priniesol orkán krupobitie: Víchrica pokračuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

BUDAPEŠŤ - Orkán, ktorý v pondelok zasiahol aj územie Maďarska, pokračoval v pustošení aj v utorok. Obec Gádoros v Békešskej župe zasiahlo krupobitie. Silný vietor naďalej vyvracal stromy a poškodil budovy, uviedol spravodajský server Borsonline.hu.

Najviac škôd zaznamenali v Šomodskej, Zalianskej a Rábsko-mošonsko-šopronskej župe, kde vietor s rýchlosťou miestami až 100 kilometrov za hodinu vyvracal veľké stromy. Vo Fejérskej župe utrpel ľahšie poranenia vodič auta prevráteného vetrom.

Vplyvom víchrice sa vychýlila hladina Balatonu - na západe pri Keszthelyi namerali pokles hladiny o 51 centimetrov, na opačnom východnom konci jazera pri Balatonfűzfő zas hladina stúpla o 42 centimetrov. Vody jazera na viacerých miestach vystúpili z koryta.

V pondelok zasahovali hasiči celkom v 460 prípadoch, uviedol spravodajský server Infostart.hu s odvolaním sa na informácie Úradu civilnej ochrany OKF. Víchrica poškodila na 140 budovách strešné konštrukcie i komíny, z nich takmer sto budov sú obydlia, zvyšné verejné budovy. Požiarnici odstraňovali na 240 miestach vyvrátené stromy. Tisíce odberných miest zostalo bez elektriny. Meteorológovia varovali pred silným vetrom aj v priebehu celého utorka. Výstrahu druhého stupňa vydali pre viaceré zadunajské župy.

Viac o téme: PočasieVíchricaOrkánKrupobitieMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu