Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Napätá situácia v Líbyi: Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu, Rusko sa zdržalo hlasovania

Antonio Guterres Zobraziť galériu (2)
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov v stredu v hlasovaní schválila rezolúciu, ktorá bojujúce strany v Líbyi žiada, aby uzavreli trvalé prímerie, informovala agentúra DPA. Rusko sa zdržalo hlasovania.

Za rezolúciu hlasovalo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady OSN, napísala agentúra AP. Rusko sa zdržalo hlasovania. O hlasovanie požiadala v utorok Británia. Rezolúcia požaduje uzavretie trvalého prímeria medzi medzinárodne uznanou vládou národnej jednoty v Tripolise a silami Líbyjskej národnej armády poľného maršala Chalífu Haftara, ktorý podporuje konkurenčnú vládu v Tobruku.

Slabá vláda premiéra Fájiza Sarrádža, ktorá sídli v Tripolise a je uznaná OSN, momentálne kontroluje už len líbyjskú metropolu a malú časť územia na západe krajiny. Už od apríla 2019 pritom čelí ofenzíve maršala Haftara, ktorý sa snaží Tripolis dobyť. Haftarom podporovaná vláda ovládla v posledných rokoch celý východ a juh Líbye vrátane kľúčových ropných polí.

Detenčné centrum sa nachádzalo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hazem Ahmed)

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a k jeho smrti.

Viac o téme: PrímerieRuskoLíbyaOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu