Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Verdikt na obzore! Záverečné hlasovanie v prípade žaloby Trumpa sa bude konať v stredu

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: TASR/ AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Záverečné hlasovanie v rámci procesu ústavnej žaloby (impeachment) na amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa sa v Senáte Kongresu Spojených štátov bude konať v stredu (5. februára). Informovala o tom agentúra AP.

Senátori v piatok tesnou väčšinou zamietli návrh na predvolanie ďalších svedkov v procese, keď proti návrhu hlasovalo 51 zo 100 senátorov, pričom s demokratmi, ktorí disponujú 47 senátormi, hlasovali aj dvaja republikáni - Susan Collinsová a Mitt Romney. Zamietnutie predvolania svedkov podľa AP s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k oslobodeniu prezidenta spod ústavnej žaloby. Senát sa po víkendovej prestávke opäť zíde v pondelok (3. februára) o 11.00 h miestneho času (17.00 h SEČ), keď zaznejú záverečné reči obžaloby a obhajoby, na čo bude mať každá zo strán vyhradené štyri hodiny.

Záverečné hlasovanie sa bude konať v stredu, deň po tom, čo prezident Trump prednesie v Kongrese na spoločnom zasadnutí Snemovne reprezentantov a Senátu správu o stave Únie. Líder demokratov v Senáte Chuck Schumer označil výsledok piatkového hlasovania za "tragédiu nesmierneho rozsahu". Naopak, republikáni ho označujú za "opodstatnený a nevyhnutný". "Čím skôr, tým lepšie pre krajinu. Prevráťme list," povedal na margo piatkového hlasovania republikánsky senátor a Trumpov blízky spolupracovník Lindsey Graham.

Verdikt na obzore! Záverečné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

O podaní ústavnej žaloby na Trumpa rozhodla 18. decembra druhá komora Kongresu, Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Viac o téme: ŽalobaUSADonald TrumpImpeachment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu