Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump zvrátil Obamove rozhodnutie: Americká armáda môže opäť používať míny

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump si postavil hlavu v ďalšej téme, v ktorej má odlišný názor od svojho predchodcu Baracka Obamu. Súčasný šéf Bieleho domu v piatok po šiestich rokoch platnosti zvrátil Obamove rozhodnutie zakázať americkej armáde používať nášľapné míny.

Obama svojho času z tohto rozhodnutia udelil jedinú výnimku - územie Kórejského polostrova, kde míny podľa amerických vojenských stratégov naozaj majú svoje miesto. Trump je však presvedčený, že míny je potrebné používať aj inde.

"Naše jednotky musia byť schopné brániť sa pred akýmikoľvek a pred všetkými hrozbami," vyhlásil v piatok Trump v Bielom dome. Predchádzajúce rozhodnutie Obamovej administratívy o zákaze používania mín podľa Trumpa vystavovalo amerického jednotky "výraznej nevýhode počas konfliktu tvárou v tvár našim nepriateľom".

Opätovné povolenie používania nášľapných mín na bojisku v piatok obhajoval aj americký minister obrany Mark Esper. "Míny sú jedným z mnohých dôležitých prostriedkov, ktoré musia mať naši velitelia k dispozícii, aby vedeli tvarovať situáciu na bojisku a ochraňovať naše jednotky," vyhlásil americký minister obrany.

Míny pritom na celom svete oveľa častejšie zabíjajú nevinných civilistov ako vojakov. Na miestach bojov ich armády nechávajú aj dlhé desaťročia po skončení konfliktu a z týchto území sa tak stávajú zakázané zóny, do ktorých sa nikto informovaný neodváži. Pri výbuchoch nášľapných mín zahynie alebo je vážne zmrzačených každoročne v priemere 5-tisíc ľudí.

Viac o téme: ArmádaMínyDonald TrumpBarack ObamaWashingtonSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu