Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Barnier si žiada po každých troch týždňoch jedno kolo rokovaní s Londýnom

Michael Barnier
Michael Barnier (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zverejnila návrh mandátu na rokovania medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o vzájomných vzťahoch v postbrexitovom období.

Z návrhu vyplýva, že hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier, ktorý bude viesť tieto rokovania, si stanovil veľmi náročný negociačný program. Počas tlačového brífingu s európskymi novinármi to v stredu uviedol podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

V rámci prezentácie nového pracovného programu eurokomisie opísal aj stredajšie pracovné zasadnutie kolégia komisárov. Na otázku, ako chce exekutíva EÚ pristupovať k rokovaniam s Britániou počas 11-mesačného prechodného obdobia, Šefčovič uviedol, že Únia bude nasledovať úspešný model rokovaní, ktoré viedli k dohode o brexite.

"Michel Barnier uvažuje o veľmi, veľmi intenzívnom rozvrhu. O novom kole rokovaní každé tri týždne," upozornil Šefčovič s odkazom na krátke časové obdobie, ktoré budú mať oba tímy vyjednávačov pre dosiahnutie uspokojivej pobrexitovej dohody.

EÚ má podľa Šefčoviča plnú dôveru v Barniera, ktorý chce viesť transparentné rokovania s Londýnom. Barnierov mandát ešte musí odobriť aj Rada EÚ, čiže ostatných 27 členských štátov, až potom bude možné odštartovať samotný proces rokovaní.

Viac o téme: EKUrsula von der LeyenováMichael Barnier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu