Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trumpov mierový plán pre Blízky východ bude historický, tvrdí Netanjahu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu očakáva, že mierový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu bude "historický". K záležitosti sa vyjadril v sobotu pred cestou do Washingtonu, píše agentúra AFP.

"Takáto príležitosť prichádza len raz v dejinách a nemožno ju premeškať... Som plný nádeje, že sme na pokraji historickej chvíle v análoch nášho štátu," vyhlásil Netanjahu, ktorého Trump pozval na rozhovory o svojom pláne v utorok v Bielom dome. Trump vo štvrtok povedal, že svoj dlhoočakávaný mierový plán pre Blízky východ zverejní krátko pred schôdzkou s Netanjahuom vo Washingtone. "Je to skvelý plán. Je to plán, ktorý by naozaj fungoval," uviedol Trump.

Pozvánku na rozhovory v Bielom dome dostal aj Netanjahuov hlavný politický súper, opozičný líder Benny Ganc. Ten v sobotu oznámil, že s Trumpom sa stretne už v pondelok a následne sa vráti do Izraela. Netanjahu by podľa izraelských médií mal rokovať s americkým prezidentom v pondelok a v utorok, informovala agentúra DPA.

Ganc na tlačovej konferencii v Tel Avive tiež povedal, že "mierový plán pripravený prezidentom Trumpom sa zapíše do histórie ako významný medzník". Podľa vlastných slov očakáva, že táto iniciatíva umožní "rôznym aktérom na Blízkom východe, aby sa konečne posunuli k historickej regionálnej dohode".

Predstavitelia americkej administratívy podľa Trumpa "v krátkosti" hovorili o mierovom pláne aj s Palestínčanmi. Tí už vopred americký plán odmietli a obvinili Biely dom z nespravodlivého nadŕžania Izraelu po tom, ako Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Viac o téme: Donald TrumpBenjamin NetanjahuMierový plánBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu