Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Od berlínskeho summitu porušilo viacero krajín zbrojné embargo voči Líbyi, tvrdí OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mohamed Ben Khalifa, File)

TRIPOLIS - Viacero krajín porušilo zbrojné embargo v Líbyi, na ktorého dodržiavaní sa dohodli pred týždňom na medzinárodnom summite v Berlíne. Oznámila to v sobotu Organizácia Spojených národov (OSN).

Účastníci summitu z uplynulej nedele, ku ktorým patrili krajiny ako Rusko a Turecko, podporujúce opačné strany v konflikte v Líbyi, sa zhodli na zbrojnom embargu OSN a ukončení vojenskej podpory pre bojujúce strany v severoafrickej krajine.

"Za posledných desať dní boli na líbyjských letiskách v západných a východných častiach krajiny zaznamenané početné pristátia nákladných a iných letov, poskytujúcich týmto stranám moderné zbrane, obrnené vozidlá, poradcov a bojovníkov," uviedla vo vyhlásení Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL).

UNSMIL nešpecifikovala, ktoré krajiny porušili embargo. Dodala však, že "viaceré (krajiny), ktoré sa zúčastnili na berlínskej konferencii", realizujú "pokračujúci presun zahraničných bojovníkov, zbraní, munície a moderných systémov".

Po summite v Berlíne podpísali zástupcovia 16 štátov a organizácií vyhlásenie, ktoré zahŕňa plány na medzinárodné monitorovanie dodržiavania zbrojného embarga. Generálny tajomník OSN António Guterres v tom čase povedal, že táto deklarácia je "silným signálom, že sme plne zaviazaní podporovať mierové riešenie líbyjskej krízy".

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti. V posledných mesiacoch eskalovali boje medzi medzinárodne uznanou vládou v Tripolise a jednotkami veliteľa Chalífu Haftara, podporujúceho konkurenčnú vládu na východe Líbye.

Viac o téme: PorušenieZbrojné embargoLíbyaOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu