Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Smrtiaci vírus zmenil Čínu na sci-fi: Čakajú tieto šialené opatrenia aj Európu?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

PEKING - Uzavrieť celé mestá s miliónmi obyvateľmi v snah zabrániť šíreniu nového koronavírusu je opatrenie, ku ktorému by sa zrejme iné krajiny než Čína neodhodlali. Tamojším úradom to umožnila rozsiahla kontrola, ktorú komunistická strana má nad celou spoločnosťou, i skúsenosti s bojom proti epidémii SARS z rokov 2002 až 2003. Najnovšie boli potvrdené prvé prípady nákazy už aj vo Francúzsku.

MESTÁ

Prvým uzavretým mestom sa stal Wu-chan s 11 miliónmi obyvateľmi, ktorý je priemyselným centrom vnútrozemskej Číny. Neskôr bol obmedzený pohyb obyvateľov v susedných mestách v centrálnej provincii Chu-pej. Ide o Chuang-kang (7 mil. obyv.), E-čou, Čch-pi, Čchien-ťiang, Č-ťiang, Ťing-men, Sien-tchao, Siao-kan a Chuang-š. Dokopy v nich žije zhruba 33 miliónov ľudí. 

Vo Wu-chane budujú nemocnicu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

ČO ÚRADY UZAVIERAJÚ

Úrady zastavili prevádzku na železnici, v letectve, diaľkovej autobusovej doprave, nejazdia trajekty ani mestská hromadná doprava. Wuchanské letisko je normálne jedným z najvyťaženejších v Číne. Pri vjazdoch do mesta polícia kontroluje prichádzajúce osobné i nákladné autá, mnohé z nich posiela späť. Kiná, zábavné parky, chrámy aj ďalšie verejné miesta sú zavreté. 

AKÉ OPATRENIA SÚ VYNUCOVANÉ

Väčšina ľudí spolupracuje a riadi sa výzvami úradov, aby v snahe zastaviť šírenie vírusu zostali doma. Pokiaľ by toto nefungovalo, má čínska strana jeden z najrozsiahlejších systémov sledovania a sociálnej kontroly na svete. Mestá sú plné kamier a vládnucej strane sa s podporou západných technologických spoločností podarilo vyvinúť počítačové systémy pre sledovanie verejnosti, monitorovnaie a cenzúru internetu a potlačovanie protestov a prejavov odporu. Zariadenia, ktoré kontrolujú pohyb ľudí na letiskách, vlakových staniciach a diaľniciach, možno použiť na zamedzenie ich cestovania. 

FOTO Smrtiaci vírus zmenil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

IDE O SPRÁVNY PRÍSTUP?

Uzavieranie celých miest do karantény môže pôsobiť ako tvrdý prístup, ale ide o krok správnym smerom, keď je potrebné sa vysporiadať s doposiaľ málo známym vírusom, hovorí Joseph Kwan z Hongkonskej vedecko-technologickej univerzity. Tým, že úrady zastavili dopravu, prinútili ľudí ostať doma. Znižuje sa vďaka tomu riziko, že obyvatelia miest, ktorí sú nakazení a ešte o tom nevedia, budú šíriť vírus ďalej. "To, že niečo také môžu podniknúť, znie neuveriteľne, ale v Číne sa veci vždy nedejú tak, ako vo zvyšku sveta," hovorí Kwan. 

NÁSLEDKY V KAŽDODENNOM ŽIVOTE

Ľudia vo Wu-chane vykúpili v obchodoch zeleninu, ryžu a ďalšie položky a ceny potravín strmo vzrástli. Polícia kvôli tomu dovolila vojsť do mesta nákladným autám dovážajúcim tento tovar. Úrady vyrovali, že tvrdo zakročia proti tým, ktorí neprimerane zvyšujú ceny alebo predávajú podradný tovar. Niekoľko wuchanských nemocníc požiadalo o dary vo forme ochranných okuliarov, rúšok, čiapok a ochranných odevov pre zdravotnícky personál. Guvernér provincie Chu-pej oznámil, že v hmotných rezervách je päť miliónov ton ryže, 4000 ton oleje na varenie a viac než 10 000 ton bravčového a hovädzieho mäsa. 

FOTO Smrtiaci vírus zmenil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

OPATRENIA, KTORÉ PODNIKLI ĎALŠIE MESTÁ

Úrady v celej Číne rušia hromadné oslavy spojené s príchodom lunárneho Nového roku, ktorý pripadá práve na dnes. Zamestnanci pekingského dopravného podniku dostali ochranné rúška, rukavice a dezinfekčné prostriedky na ruky a musia sledovať, či niekto z kolegov nemá horúčku. Vozne metra a autobusy sú každý deň dezinfikované. Pekingské letisko, ktoré je druhé najvyťaženejšie na svete, vyčlenilo zvláštnu časť pre lety z Wu-chanu s vlastným zázemím pre cestujúcich a odbavovanie batožiny. 

Viac o téme: ČínaEpidémiaNákazaKoronavírusWu-chen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu